Marijn Jongsma Premium Corner

Strijd tegen witwassen mag mkb niet schaden. Uitsluiten garages door Rabobank slecht voorteken

02 juli 2021Leestijd: 2 minuten

In de strijd tegen witwassen wordt een complete bedrijfstak afgesloten van bankdiensten. Daarmee lijkt het middel erger dan de kwaal, schrijft Marijn Jongsma.

Rabobank wil geen zaken meer doen met autobedrijven die minder dan 50 miljoen euro per jaar aan omzet boeken. Nieuwkomers van deze omvang kunnen geen rekening meer openen bij de bank. Voor alle spelers geldt dat de mogelijkheden om cash te storten zwaar wordt beperkt.

Megaboetes werken als afschrikking

Het risico op witwassen is te groot, vinden ze in Utrecht. De megaboetes die ABN AMRO en ING voor de kiezen hebben gekregen, fungeren zonder twijfel als afschrikwekkend voorbeeld. Het terugdringen van het gebruik van contant geld valt te billijken, alternatieven genoeg voor wie netjes zaken wil doen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.