Rein Sloof Premium Corner

Ode aan gymnasium: koester school waar uitblinkende eenling kan excelleren

06 juli 2021Leestijd: 3 minuten

Van de invoering van een middenschool in het voortgezet onderwijs zouden niet alleen leerlingen van lagere, maar ook van de hogere onderwijsniveaus kunnen profiteren. Het moet een plek zijn van verbinding in plaats van afzondering. Maar vooral de gymnasiasten lijken het slachtoffer te worden van het gelijkheidsdenken, schrijft Rein Sloof.

De middenscholen, waar scholieren van verschillende leerniveaus langer bij elkaar in de klas zitten, worden vaak gezien als oplossing voor het tegengaan van kansenongelijkheid.

Lees ook dit stuk van Ruud Deijkers: Het onderwijs als grote gelijkmaker: doe niet zo eng

Nu wordt de keuze voor een passend onderwijsniveau in groep 8 van de basisschool gemaakt, op een middenschool zou die keuze worden uitgesteld naar het derde leerjaar van de middelbare school. Goed voor achterblijvers en laatbloeiers, maar zeker ook voor goed lerende kinderen, zo menen de onderwijsdeskundigen. In een gemengde klas krijgen zij begrip van andere culturen en mensen.

Is dat wel zo? En wat betekent het voor de categorale gymnasia? Die scholen zijn immers alleen bestemd voor uitblinkende vwo’ers die een tandje erbij willen zetten. Met de invoering van middenscholen verliezen ze hun bestaansrecht.

Het categorale gymnasium is springlevend

Voor wie denkt dat een gymnasium niet meer van deze tijd is: in bijna elke grote stad zijn een of meer gymnasia gevestigd, zelfstandig of als afdeling van een middelbare school met een breder aanbod. Afgelopen schooljaar zaten er ruim 31.000 scholieren op in totaal 42 categorale gymnasia.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.