Jelte Wiersma Premium Corner

Klimaatquatsch uit Brussel: aanval op vrijheid

15 juli 2021Leestijd: 3 minuten

De Europese Commissie heeft haar werk keurig gedaan. Op verzoek van de 27 regeringsleiders van de EU-landen heeft ze een aanval op de vrijheid en portemonnee van burgers ingezet met ‘klimaatplan’ Fit for 55. De rillingen lopen een mens over de rug, schrijft Jelte Wiersma.

U deugt niet. En om te gaan deugen, moet u gaan betalen. Dat is zo ongeveer de strekking van het Fit for 55-plan dat eerste uitvoerend vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans (PvdA) donderdag 15 juli presenteerde. Timmermans en zijn rechterhand Diederik Samsom (PvdA) kwamen in opdracht van de regeringsleiders van de Europese Unie (EU) met een plan om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dit is een tussenstap naar 2050. In dat jaar moet de uitstoot van broeikasgassen nagenoeg tot nul zijn gereduceerd.

Werk van Timmermans en Samsom is ‘clusterbom’

Timmermans en Samsom hebben keurig gedaan wat van hen is gevraagd. De Volkskrant noemde in een reconstructie het werk van het PvdA-duo een ‘clusterbom’. Clusterbommen zijn in meer dan honderd landen verboden. Het is immers een bom die kleine bommetjes loslaat en zo een groot gebied beschadigt. Deze bom wordt dan ook vooral toegepast als de afzender niet precies weet wat het doel is. De nevenschade is enorm.

Tandem Timmermans-Samsom onprettig voor Nederlanders, schreef Jelte Wiersma in 2019 al

Het doel van Fit for 55 is het beperken van de hogere temperaturen op aarde die de laatste decennia met steeds grotere precisie zijn vastgesteld. Om die hogere temperaturen te beperken, zou de uitstoot van broeikasgassen als boosdoener moeten worden beperkt. Dat heet dan klimaatbeleid. Maar in de wetenschap dat de EU-lidstaten 6,6 procent van de broeikasgassen uitstoten, kan de Europese Unie geen klimaatbeleid voeren. De grote uitstoot van broeikasgassen en de toename daarvan vinden vooral plaats in Azië. China en India (samen bijna de helft van de wereldbevolking) stampen de ene na de andere kolencentrale uit de grond. De wereldwijd voorziene trend is dat de uitstoot van broeikasgassen blijft stijgen, ook als de EU-landen niets meer zouden uitstoten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.