Gerlof Leistra Premium Corner

Hoog tipgeld kan criminele zwijgcultuur doorbreken

13 juli 2021

Dat familieleden van de vermeende schutter op misdaadjournalist Peter R. de Vries naar de pers zijn gestapt, is dapper. Zij roepen iedereen die meer weet over de aanslag op zich te melden bij de politie. Extra tipgeld kan ze over de streep trekken, denkt Gerlof Leistra.

In criminele kringen heerst een meedogenloze zwijgcultuur. Wie met de politie praat, is zijn leven niet langer zeker: spreken is lood, zwijgen is goud. Verdachten van liquidaties beroepen zich daarom meestal op hun zwijgrecht.

Des te moediger dat familieleden de zwijgcultuur soms doorbreken. Dat gold bijvoorbeeld voor de zussen Sonja en Astrid Holleeder die, begeleid door misdaadjournalist Peter R. de Vries, belastende verklaringen aflegden in het strafproces tegen hun broer Willem Holleeder. Zij deden dat niet voor geld, maar omdat ze zich door hem bedreigd voelen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.