Premium Lock Het Binnenhof is al sinds 1992 het Binnenhof niet meer

13 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens demontage van de zetels - ANP

Bijna dertig jaar geleden werd het prachtige oude onderkomen van de Tweede Kamer verruild voor een smaak- en reukloze congrescentrumzaal. Want voor historisch besef moet je niet bij onze parlementariërs zijn, schrijft Roelof Bouwman.

Het kan geen enkele krantenlezer of televisiekijker zijn ontgaan: na een jarenlange discussie gaat het achthonderd jaar oude Binnenhofcomplex in Den Haag op slot voor een grondige renovatie. Vorige week namen de bewoners van de Tweede Kamer afscheid en deze week is de Eerste Kamer aan de beurt.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

De blauwe Tweede Kamerzetels gaan samen met vierduizend verhuiskratten naar het tijdelijke onderkomen ‘B67’. Dat is het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg 67, dicht bij station Den Haag Centraal. De Eerste Kamer en de Raad van State vertrekken naar het Lange Voorhout en de Kazernestraat. Het enige ministerie op het Binnenhof, dat van Algemene Zaken van demissionair premier Mark Rutte (VVD), verkast waarschijnlijk later dit jaar naar een ‘prefab’ kantoorgebouw, pal naast het Catshuis, sinds 1963 de officiële ambtswoning van de minister-president.

Kosten al lang verdubbeld

De hele operatie duurt vijfenhalf jaar en zou aanvankelijk 475 miljoen euro kosten. Die raming is inmiddels al twee keer bijgesteld, de meest recente schatting is 718 miljoen euro. Achter de schermen wordt rekening gehouden met een nog veel hoger bedrag – en met een klus die misschien wel meer dan tien jaar gaat duren.

Lees ook dit commentaar van Eric Vrijsen: Democratie oogt uitgewoond en dat ligt niet aan het Kamergebouw

Voor veel van de bijna 1.700 betrokkenen is de verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt uiteraard in het bijzonder voor de Kamerleden, medewerkers en ambtenaren die vermoeden – of al zeker weten – dat ze niet op het Binnenhof zullen terugkeren.

Weemoedige overpeinzingen SGP-voorlichter De Bruyne maakten indruk

Van alle Binnenhofbewoners die de afgelopen weken hun zegje mochten doen over de verhuizing, maakten de weemoedige overpeinzingen van Menno de Bruyne de meeste indruk. De befaamde voorlichter van de SGP, al sinds 1984 op zijn post en tevens actief als rondleider, memoreerde in NRC Handelsblad dat ‘de Lage Landen bij Zee’ al sinds de Middeleeuwen vanaf het Binnenhof worden bestuurd. ‘Of we nu een monarchie, een republiek of een graafschap waren.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw