Aerden Onno Aerden

Geachte Wybren van Haga: aankondiging nieuwe partij verdient serieuze motivatie

03 juli 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan voormalig VVD- en FVD-Kamerlid Wybren van Haga: als u een nieuwe partij aankondigt, doe dat dan met een inhoudelijk verhaal. Optreden deze week was een gemiste kans.

Aan het eind van de afgelopen week, op een dag zonder groot nieuws, gooide u een steentje in de vijver – en hap: de media doken erop alsof het een goudklomp was. U ‘overweegt’ de start van een nieuwe politieke partij.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Dat zult u doen met de twee Kamerleden met wie u een tijdje terug uit het Forum voor Democratie (FVD) stapte en wsindsdien de Groep Van Haga vormt. Officieel moet u nog met ze overleggen, maar uw nieuwe campagneman – ook al een voormalig Thierry Baudet-volger – gaf in een interview elders al aan dat uw nieuwe partij binnen een paar weken is opgericht, en gisteravond, vrijdag 2 juli, kwam ook al de naam naar buiten.

Samenwerken met andere splinters

Interessant is hoe u deze opwaardering van de splinter die u bent, motiveert voor de microfoon van BNR Nieuwsradio: ‘Ik denk dat dat heel goed zou zijn, je ziet dat de VVD een linkse partij is geworden.’ Wat u zelf daartegenover zou kunnen stellen, luidt de vervolgvraag na die verder niet toegelichte motivatie. U zegt: ‘Cultureel conservatief, maar voor technologische vooruitgang.’

Waarom niet samenwerken met die andere ex-FVD-splinter, JA21? Die ‘stemt consequent tegen homorechten, bijvoorbeeld’. En is ‘een absolute corona-adept, zeg maar’. U vervolgt: ‘Als je een realistisch klassiek-liberale rechtse partij wil neerzetten, heeft dat niets te maken met wat Forum voor Democratie, JA21, de SGP en de PVV nu doen, dus daar is een enorme ruimte.’

Weg bij VVD en Forum

Het is dat ik niet wil overdrijven, maar de woordenbrij die u over de luisteraars uitstort, lijkt op geraaskal. Even resumeren. U mocht Tweede Kamerlid zijn voor de VVD, totdat allerlei conflicten – vooral over uw vastgoedbedrijf– op 24 september 2019 tot een subiete verwijdering uit die partij leidden.

Daarna trok u de kar bij Forum voor Democratie, naast Thierry Baudet, om boos op te stappen om gedoe rond een 5-meiposter, maar meteen aan te kondigen dat het FVD-programma ‘leidend blijft’ voor uw politieke handelen.

En nu dit dus.

Kom met een helder en inhoudelijk betoog

U weet net zo goed als ik: inmiddels is het – getuige de ellenlange formatie – nagenoeg onmogelijk om degelijke machtsblokken samen in een kabinet te krijgen en bestaat de Tweede Kamer uit een historisch hoog aantal afsplitsingen en eenpersoonspartijtjes.

Lees ook de ingezonden opinie van Wybren van Haga: Laat ondernemend zakenkabinet puinruimen

Wie aan die bepaald onwenselijke situatie niets wenst te veranderen, dient een helder, inhoudelijk betoog te formuleren. Een even diepgevoelde als begrijpelijke motivatie om alweer een ‘eigen geluid’ te laten klinken – plus een inhoudelijke duiding van hoe zo’n geluid dan zou klinken.

Wat je in elk geval níet moet doen, is een parade van clichés, platitudes en open deuren afsteken, waarbij volstrekt onduidelijk blijft wát nou precies de meerwaarde is van een nieuwe partij op rechts tussen al die andere splinters en halfwassen clubs.

Die kans hebt u laten lopen deze week, en dat belooft niet veel goeds.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.