Jeroen van Wensen Premium Corner

Eerste Kamer valt fiscaal door de mand bij de jubelton

01 juli 2021

De jubelton blijkt niet te werken. Toch steunt een meerderheid in de Eerste Kamer een onuitvoerbare uitbreiding van deze schenkingsvrijstelling. Een voorbeeld van het schrijnende gebrek aan elementaire fiscale kennis in de senaat, schrijft Jeroen van Wensen.

In 2017 is de jubelton ingevoerd om het aantal onderwaterhypotheken en de hypotheekschuld te verlagen. De regeling komt er in de praktijk op neer dat ouders iets meer dan 100.000 euro belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen, als die er een huis van kopen of de hypotheekschuld ermee verlagen. Een volledige beschrijving van de ‘verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning’ vindt u bij de Belastingdienst.

De jubelton werkt niet

Een mooie regeling voor families om erf- en schenkbelasting te vermijden, en de kinderen aan een huis te helpen, omdat die de ton kunnen gebruiken om fors boven de vraagprijs te bieden. Maar de twee beleidsdoelen worden met de ‘verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning’ helemaal niet bereikt, zo blijkt uit de weinig verrassende evaluatie van economisch onderzoeksbureau SEO. Kort gezegd verlaagt de jubelton de nationale hypotheekschuldenberg met geen aantoonbare euro, en het probleem van de onderwaterhypotheken (hypotheekschuld hoger dan waarde huis) bestaat al lang niet meer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.