Hugo Camps Hugo Camps

De squadra was het beste team met het mooiste voetbal

12 juli 2021

Het is Italië geworden. De Azzurri ontnamen Engeland het geluk om na 55 jaar weer eens een groot toernooi te winnen. In de finale waren de Engelsen hartstochtelijk op jacht, maar na verlengingen en penalty’s bleken ze niet efficiënt genoeg om de Europese titel binnen te slepen. De squadra was het beste team op het EK met het mooiste voetbal, schrijft Hugo Camps. Alleen in de finale werden ze bij vlagen overvleugeld door de Engelsen.

Het EK 2020 dat met een jaar vertraging werd gespeeld, heeft zich zo goed als het ging door corona gesparteld. Het niveau van de wedstrijden was behoorlijk – met een speciale pluim voor de Denen die, na het hartfalen van Christian Eriksen, alom geliefd waren.

Grote voetballanden gingen voor de bijl op EK 2020

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Grote voetballanden als Frankrijk en Duitsland werden meteen uitgeschakeld. Ook uittredend Europees kampioen Portugal ging voor de bijl. Oranje was kandidaat om de Portugezen op te volgen, maar sneuvelde al in de eerste ronde. Bondscoach Frank de Boer betaalde de deceptie met ontslag.

De nieuwe bondscoach is zo goed als gekend. Oldtimer Louis van Gaal lonkt begerig naar een nieuwe nimbus. De KNVB is erg gelukkig met het aanbod. Ze hadden in Zeist geen alternatief kunnen bedenken voor de oercoach. Er moest geen gedoe komen in de spelersgroep, en dan ben je met Louis aan het juiste adres. Van Gaal is opgetrokken uit gezag.

Van Gaal kan niet zonder voetbal

De KNVB houdt vol dat die zelf achter de coach is aangegaan, maar in werkelijkheid bood Louis zijn diensten aan. Hij wilde weg uit het keurslijf van de pensionado en de wurgende, zij het liefdevolle omhelzingen van echtgenote Truus. Het volk was verlekkerd geraakt op zijn razernij. Meer dan op zijn vakkennis. Over alle successen als coach heen is Louis van Gaal ten diepste een tragische figuur. Hij kan niet zonder voetbal – wie ben je dan nog?

Het is niet uitgesloten dat Louis van Gaal Oranje weer op de rails krijgt ten koste van een halve generatie Nederlandse trainers. Er wordt nog steeds lichtvoetig omgesprongen met Nederlandse voetballers. Maar dat kan omslaan na een historische zege en als carnaval te lang op zich laat wachten.

EK 2020 heeft niet ontgoocheld en dat is winst voor het voetbal

Lees meer van Hugo Camps: De leegte van het Nederlands elftal

Het experiment van diverse speelsteden in Europa is geen succes geweest. Eindtoernooien moeten compact worden gehouden, anders gaat de sfeer kapot. Alleen in Hongarije is voor tjokvolle stadions gespeeld. In andere speelsteden werd met plukjes toeschouwers geëxperimenteerd, waardoor er weinig sfeer was. Eindtoernooien in Europa moeten worden herzien. Voetballen in Bakoe voor een Europese beker is een gotspe.

Al met al is er fair gespeeld op het EK. Het festival van doodschoppen is uitgebleven, een lawine van rode kaarten is niet neergedaald. Dat is winst voor het voetbal.

De grote verliezer van het EK is België, dat met pretenties aan het toernooi begon, maar in de achtste finale kansloos is weggespeeld door de Italianen. De blessures van Eden Hazard en Kevin De Bruyne waren een te makkelijk excuus. De Rode Duivels staan voor een generatiewissel met veel onzekerheid. Vooral de defensie is behoorlijk aan het aftakelen. Vanuit de verte werd er ook aan politiek gedaan op dit EK. Dat de Hongaarse regering corona compleet negeerde, lokte veel kritiek uit bij virologen en politici. Het Engelse legioen ondervond de naweeën van de Brexit. Er kwam weinig sympathie los voor de Europese vaandelvluchtigen.

Het elftal met het meeste sympathie was Denemarken, dat goed voetbal bracht. Hartfalen tijdens de wedstrijd van de Deense international was het emotionele moment van het toernooi. Iedereen leefde mee. In Nederland gingen de gedachten uit naar Abdelhak Nouri. Sterven op een voetbalveld is not done. Dan huiveren paal en lat mee.

Nederland had twee topscheidsrechters op het toernooi. Grote luxe. Het is de erkenning dat de arbitrage on de eredivisie van niveau is. Alleen de VAR blijft een gedrocht, maar dat is overal hetzelfde.

Het EK 2020 heeft niet ontgoocheld. Er is met passie gespeeld en het voetbal was best aardig. Belangrijk: het heeft niet gecapituleerd voor corona. De beste ploeg is kampioen geworden. Die gerechtigheid kom je ook niet elke dag tegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.