Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

De eerste les van de overstromingen is er al

18 juli 2021

De watersnoodramp laat diverse kanten zien van de wijze waarop landen zich voorbereiden op overstromingen. De samenwerking rond het waterbeheer is te vrijblijvend, schrijft Carla Joosten. Waterveiligheid houdt niet op bij de grens. Het eerste grensconflict is er trouwens al.

Nederland heeft de verdediging tegen het hoge water best op orde. Na de overstromingen van 1993 en 1995 werd een programma in werking gesteld dat deels is uitgevoerd en staaltjes van Nederlands watermanagement toont.

De werken hebben vooral betrekking op het stroomgebied van de Maas en de Rijn en veel minder op kleinere rivieren zoals de Geul, die donderdag 15 juli als een kolkende rivier door Valkenburg denderde.

Bestel hier het dubbeldikke zomernummer van EW. Nu met GRATIS verzending!

Elders is het watermanagement minder ontwikkeld

Hoe anders is het in de buurlanden. Daar is het watermanagement minder ontwikkeld. Dat heeft een voor de hand liggende reden. Nederland is nou eenmaal een grote delta waar grote rivieren als Maas, Rijn en Schelde de zee instromen. Duitsland is dat niet.

Probleem is dat water niet ophoudt aan de grens. De doorbraak van de dam in de  Duitse plaats Wassenberg op nog geen 20 kilometer van Roermond was volgens de burgemeester een gevolg van het sluiten van de stuwen bij Roermond. Het eerste grensconflict bij de watersnood is er dus al.

Overigens overstroomde de Roer bij Roermond in 2011 juist als gevolg van een overgelopen stuwbekken in Duitsland. Nederland kan nog zo goed weten om te springen met hoogwater, het is ook afhankelijk van de manier waarop de Belgen en Duitsers hun rivieren beheren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.