Premium Lock CDA-rapport heldert kwestie-Omtzigt niet op

12 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Rapport Spies (CDA). Foto: ANP

De verkiezingscampagne van het CDA was een aaneenschakeling van mislukkingen. Dat wordt in het rapport van de evaluatiecommissie onder leiding van Liesbeth Spies niet verdonkeremaand, maar waarom Wopke Hoekstra leider werd en niet Pieter Omtzigt blijft onduidelijk, schrijft Carla Joosten.

De commissie onder leiding van oud-minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies zet de gebeurtenissen rond het CDA-debacle chronologisch op een rij en bevestigt wat al duidelijk was, namelijk dat in het jaar voor de verkiezingen van 17 maart 2021 de ene blunder op de andere is gestapeld en dat interne strijd de partij spleet. Het partijbestuur deed na verschijning van het rapport wat onvermijdelijk was, namelijk aftreden.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Maar één ding blijft in het 57 pagina’s tellende rapport in nevelen gehuld. Waarom werd de nummer twee geen lijsttrekker toen Hugo de Jonge – na de forse weerstand vanuit de partij tegen zijn leiderschap – afzwaaide als lijsttrekker?

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt was immers als tweede uit de door technische onvolkomenheden dramatisch verlopen lijsttrekkersverkiezing gekomen. Sterker, het had niet veel gescheeld of hij was eerste geworden. De Jonge kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3.

Hoekstra haakte af omdat hij meer een bestuurder was

Minister van Financiën Wopke Hoekstra daarentegen had afgezien van deelname aan die strijd. Hij had zich eerst in de media laten zien als de gedroomde kandidaat – televisie-interviewers als Ivo Niehe kregen toegang tot huize Hoekstra om hem en zijn vrouw uitgebreid te interviewen – om vervolgens te concluderen dat hij toch meer een bestuurder was, en dus ongeschikt als politiek leider. Iets wat hij zich daarvoor blijkbaar nooit had gerealiseerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.