Jelte Wiersma Premium Corner

Zwitsers nee toont: democratisch gaat EU-integratie niet

01 juni 2021

De Zwitserse regering heeft een eind gemaakt aan de onderhandelingen met de Europese Unie (EU) over een nieuw verdrag. De EU wilde onder meer dat Zwitserland zich onderwerpt aan het Europees Hof van Justitie. De Zwitserse regering maakte duidelijk dat deze en andere eisen in een referendum zullen sneuvelen. Verder onderhandelen is dan ook zinloos en daarmee neemt Zwitserland afstand van de EU. Zo wordt nog eens duidelijk dat als burgers echt iets te zeggen hebben, EU-integratie niet mogelijk is, schrijft Jelte Wiersma.

Frankrijk zal de EU verlaten als Franse burgers zich in een referendum mogen uitspreken. Aldus president Emmanuel Macron (En Marche!). Het Verenigde Koninkrijk hield zo’n referendum in 2016 en is in 2020 uit de EU gestapt.

Zwitserland is geen EU-lid, maar wel nauw ermee verbonden. Onder druk van een referendumplicht neemt ook de Zwitserse regering verder afstand van de EU.

Kortom, als burgers iets te zeggen krijgen, is het antwoord op EU-integratie: nee. Dat verbaast niet, want in 2005 waren het EU-oprichters Frankrijk en Nederland waar in referenda over verdere EU-integratie (de EU-Grondwet) ook al een duidelijk ‘nee’ klonk.

Alleen integratie door crises

EU-integratie is dezer dagen eigenlijk alleen mogelijk als de EU zichzelf weer eens in een crisis heeft gemanoeuvreerd en de regeringsleiders op een besloten top plots tot meer macht voor de EU besluiten.

De crisis rond de euro, immigratie en corona zijn daarvan recente voorbeelden. ‘Er is geen alternatief’, zo klinkt het dan uit de mond van Angela Merkel (CDU), de Duitse bondskanselier. Alsof politiek een technocratische exercitie is.

Daarmee dragen zij en haar collega-regeringsleiders effectief de democratie ten grave. Als er geen alternatief is, waarom zou een burger dan nog stemmen? De Bulgaarse politiek filosoof Ivan Krastev zei het in EW zo: ‘In Europa kun je stemmen en de politici vervangen, maar het beleid niet veranderen. In China en Rusland kun je de politici niet vervangen, maar het beleid wel veranderen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.