Premium Lock Verliezers PvdA en GroenLinks hebben niets te zoeken in nieuw kabinet

04 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Lilianne Ploumen en Jesse Klaver onderweg naar de informateur voor een gesprek. Foto: ANP

Mooi die rituelen van de formatie, maar het is tijd dat Den Haag koers zet op voortzetting van de huidige coalitie. Die is op 17 maart immers met twee extra zetels beloond. Vandaar dat het onbegrijpelijk is dat de gesprekken met PvdA en GroenLinks al zo lang duren, schrijft Arendo Joustra. Hun plannen zijn niet voor niets door de kiezers afgewezen. Samen verloren ze 6 zetels.

Het is traditie in Nederland dat een formatie van een nieuw kabinet net zoveel tijd kost als nodig is. Buitenstaanders kunnen zich hierover verbazen, maar het is natuurlijk niet zo dat bij andere organisaties of het bedrijfsleven processen zoveel sneller gaan. Soms moet de rechter er zelfs aan te pas komen, terecht of niet, om tot enige spoed te manen.

Niet iedereen is zo soepel van geest als Mark Rutte

Wat bij de formatie altijd parten speelt, is dat de spelers zich in de verkiezingsstrijd sterk hebben geprofileerd. Je moet je immers onderscheiden van de andere kanshebbers. Als je direct na de verkiezingen door de knieën gaat, wekt dat argwaan bij je kiezers. Toegeven kan pas na een paar weken.

Lees ook dit commentaar van Eric Vrijsen terug: Als de VVD niet oppast, zwemt Rutte in een linkse fuikVVD

Daarbij komt dat het profileren gepaard is gegaan met het uitwisselen van onvriendelijkheden. Daarvan moeten de hoofdrolspelers ook even bijkomen.

Slechts een soepele geest als VVD-leider Mark Rutte, je kunt het ook gebrek aan ruggengraat noemen, kan zijn tegenstander voor de verkiezingen verketteren om een dag na de stembusgang deze PvdA’er, Diederik Samsom geheten, in de armen te sluiten.

Partijen moeten uiteraard de kans krijgen hun valkuil te graven

Een extra complicatie deze keer is dat Rutte om politiek gewin twee weken na de verkiezingen zwart is gemaakt omdat hij zogenaamd gelogen zou hebben. Niet als premier, maar als fractieleider en onderhandelaar van de VVD. Zowel de aanvallers als het slachtoffer hebben uiteraard tijd nodig om deze mislukte poging om de verkiezingsuitslag te corrigeren enigszins te verwerken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw