Premium Lock Overbevolking en het verraad van links

08 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Azc Heumensoord Foto: ANP

Socialistische politici als Willem Drees en Joop den Uyl zetten destijds het thema overbevolking op de politieke agenda. Maar nu Nederland dankzij immigratie op weg is naar 22 miljoen inwoners in 2050, hoor je links niet meer, schrijft Roelof Bouwman.

Er zijn niet altijd redenen om de analyses en de plannen van progressieve politici met gejuich te begroeten. Toch schiet links soms helemaal in de roos.

Dat was bijvoorbeeld zo in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De legendarische PvdA-premier Willem Drees benadrukte toen keer op keer dat er te veel mensen in Nederland woonden.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Eind 1949 was de grens van tien miljoen inwoners gepasseerd. ‘Krachtige bevordering der emigratie’ was dan ook geboden, zo meende Drees. Hij liet het koningin Juliana herhaalde malen verkondigen in haar jaarlijkse Troonrede.

Dat bleef niet zonder gevolgen. Een half miljoen Nederlanders vertrokken in de periode 1947-1957 naar elders. Vooral Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten waren in trek.

Overbevolking gevoelig thema

Het aankaarten van het verschijnsel ‘overbevolking’ was destijds niet vanzelfsprekend. Nederland was in grote meerderheid een zeer gelovig en zeer kerkelijk land. Grote, kinderrijke gezinnen werden gezien als een teken van Gods zegen. Met het problematiseren van bevolkingsgroei was het dus oppassen geblazen. Voor je het wist stond je op lange christelijke tenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw