Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Orbán handelt met antihomowet in de geest van Iraanse ayatollahs

25 juni 2021Leestijd: 4 minuten

De antihomowet van de Hongaarse premier Viktor Orbán die ‘propaganda’ voor homoseksualiteit en geslachtsverandering verbiedt, doet Afshin Ellian denken aan de ayatollahs in Iran. Volgens hen is homoseksualiteit een westerse vinding die moet worden bestreden. Hier is de menselijke waardigheid in het geding.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Met een alfabetsoep heb ik niks. Individuele mensen zijn niet terug te brengen tot letters. Ook met woke heb ik niks. Sterker nog, ik vind het onwenselijk. Waaruit moet ik worden ontwaakt? Ik wist al dat man en vrouw door de wet en de beschaving in gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld.

Ook wist ik dat de slavernij een zwarte bladzijde is uit de geschiedenis van de mensheid, en recentelijk in het bijzonder uit de geschiedenis van het Westen. Ook dacht ik altijd dat er niks bijzonders aan de hand is als iemand transgender is. We zijn in het Westen al lang ontwaakt! De Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) wist, zonder woke te zijn, de complexe relatie tussen jij en ik treffend te verwoorden:

Jij, jij, jij, jij

ik, ik, ik, ik.

Wie?

Jij, noch

ik.

Tegelijkertijd ben ik tegen de woke-beweging die de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid wil inperken. In naam van de gelijkwaardigheid en de gelijke behandeling moet je geen ernstige hindernis opwerpen voor de vrijheid. Want als dat gebeurt, leveren we ons uit aan een dictatoriale beweging. Het inperken van vrijheid in naam van een religie of een ideologie (woke) is simpelweg een brug te ver.

Ik hoor geen woke-mens over massamoordenaar als president Iran

Toch zie ik en hoor ik geen woke-mens over de aanstelling van een massamoordenaar als president van Iran. Na leider is de president de  machtigste man van het islamitische Iran. In zijn hoedanigheid van rechter gaf hij het bevel tot foltering van politieke gevangenen en keurde hij hun executie goed. Het zijn kennelijk geen dringende redenen voor een woke-mens om zich luidruchtig tegen Raisi en andere ayatollahs te keren.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Gitzwart verleden nieuwe president Iran legt schaduw over atoomdealIran

Ook heb ik me altijd verzet tegen homohaat en gewelddadige optredens van sommige moslims en niet-moslims tegen homoseksuelen. In Iran moeten homoseksuelen volgens het Iraanse wetboek van strafrecht (op basis van de sharia-wetgeving) tot zweepslagen en, bij herhaling, tot de dood worden veroordeeld. Maar dat is niet alles.

Iran ziet homoseksualiteit als duivelse, westerse uitvinding

Heel het onderwijs van Iran op middelbare scholen is erop gericht om  homoseksualiteit als een natuurlijk fenomeen te ontkennen en homo’s als vijand van de moraal en beschaving neer te zetten. Homoseksualiteit is in hun ogen een westerse vinding in de strijd tegen de moslims: de ongelovige vijand, dus het Westen, bevordert homoseksualiteit onder moslims, propageren de baardmannen in Teheran.

Het gruwelijke staatsonderwijs van Iran zet de toekomstige generatie aan om geweld te gebruiken tegen homoseksuelen. Homoseksualiteit zien ze als een soort verschijning van de duivel en het Westen als het instrument van de duivel.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán heeft besloten om onderwijskundige informatie over homoseksualiteit op scholen te verbieden. Als iemand achttien jaar oud is, dan kan hij zelf uitzoeken wat homoseksualiteit is, aldus de Hongaarse regering.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.