Philip van Tijn Premium Corner

Lil’ Kleine, Osaka en Sywert: schuld van de media?

06 juni 2021

Rapper Lil’ Kleine, tennisser Naomi Osaka en Sywert van Lienden kwamen de afgelopen weken om uiteenlopende reden onder vuur te liggen. Hun verweer kwam steevast op hetzelfde neer: het is de schuld van de media. Maar zoals zovelen lijken de drie te vergeten dat het juist de media zijn aan wie zij hun status hebben te danken, schrijft Philip van Tijn.

Een vrouw komt in paniek de lobby van een chic hotel op Ibiza binnenrennen, met gescheurde, bebloede kleren en verwond gelaat. Even later treft de politie haar partner op de hotelkamer, die kort en klein is geslagen (de kamer, niet de partner). Man wordt gearresteerd en twee dagen later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs (en wegens de goede naam van Ibiza natuurlijk). Zaak wordt geseponeerd.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Weer een paar dagen later stuurt het stel een bericht de wereld in dat ‘Jor en ik’ erg van elkaar houden, maar dat de media en de onlineplatforms ‘de ergste horrorverhalen verspreiden over ons en ons gezin’. ‘Ik’ is de niet-mishandelde Jaimie Vaes, die er op de begeleidende beelden uitziet als de Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj tijdens diens vrijwillige bekentenis. En ‘Jor’ is Jorik Scholten, beter bekend als de rapper Lil’ Kleine, met een enorme schare volgers, losse handjes en dure auto’s.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Ons gezin’ ten slotte bestaat uit het éénjarige ventje Lío. En ik vraag me al bijna een week af wat de grootste speurneuzen uit de geschiedenis, Sherlock Holmes en Hercule Poirot, van deze zaak zouden hebben gevonden.

37 miljoen dollar verdiend tijdens een depressiejaar

In Parijs, waar zich momenteel het beroemde tennistoernooi van Roland Garros afspeelt, trok de nummer 2 van de wereld, de 23-jarige Naomi Osaka, zich terug na haar gewonnen partij in de eerste ronde. Kort gezegd is ze ‘klaar’ met de verplichte persconferentie na afloop van elke match, op straffe van een boete van 15.000 dollar. Die kan er bij haar wel van af: haar inkomsten over 2019 bedroegen 37 miljoen dollar, waarmee zij de best betaalde sportvrouw was.

Die inkomsten bestaan overigens niet overwegend uit prijzengeld, maar uit de miljoenen die bedrijven er als sponsor voor over hebben om een sportheld aan zich te verbinden. De bazen van die bedrijven en van grote toernooien delen één eigenschap: het zijn allemaal ‘witte mannen’ en dan weet je het wel. De meeste adhesie voor Osaka, een Haïtiaans-Japanse, komt van topsporters en acteurs ‘met een kleurtje’, waarmee ook deze zaak volslagen ten onrechte in de blank-zwart sfeer is getrokken.

Er komt nog iets bij. Was aanvankelijk sprake van ‘mentale problemen’ die zich kunnen voordoen als je na een verprutste wedstrijd de pers netjes te woord moet staan, ineens bleek Osaka aan zware depressies te lijden, waarmee ze behoorlijk aan goodwill won. Die nietsontziende journalisten die een zwaar depressieve vrouw aan het spit rijgen, kunnen ze wel! Iemand die het weten kan, verzekerde mij dat de kans wel erg klein is dat je grote toernooien wint als je zwaar depressief bent. Maar je mag natuurlijk nooit op afstand oordelen – dat geldt overigens ook voor al diegenen die klakkeloos Osaka’s eigen verhaal over haar depressiviteit overnemen!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.