Wybren van Haga

Laat ondernemend zakenkabinet puinruimen

23 juni 2021

Het maandenlange geharrewar over de totstandkoming van een nieuw kabinet is slecht voor het belang van Nederland, schrijft Tweede Kamerlid Wybren van Haga in een ingezonden opinie. Burgers en ondernemers zijn de grote problemen in ons land spuugzat. Om hun ter wille te zijn, hebben we een daadkrachtig zakenkabinet nodig dat ons door het post-coronatijdperk heen zal loodsen.

Wat we nodig hebben is een krachtige en slagvaardige economie. Een economie die dankzij de creativiteit en veerkracht van onze ondernemers wendbaar, innovatief en duurzaam is. Ondernemers zijn de echte aanjagers van die economie. Zij zorgen voor banen en de broodnodige innovatie. Laat ze daarom doen waar ze goed in zijn: hard werken, kansen creëren en banen scheppen. Dan volgt de rest vanzelf.

Foto: ANP

Wybren van Haga (54) is Tweede Kamerlid voor Groep Van Haga.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Het zakenkabinet moet Nederland qua start-ups het Silicon Valley van Europa laten worden. Het moet inzetten op aanzienlijk meer maakindustrie dan nu en ervoor zorgen dat jaarlijks 3 procent van het bbp wordt geïnvesteerd in innovatie. Daarnaast wordt Nederland weer dat open land dat volop exporteert, waar buitenlandse bedrijven welkom zijn en waar alle kansen worden benut door vol in te zetten op regionale economische ontwikkelingen.

Overheidsuitgaven beter controleren

Jaarlijks geeft de overheid miljarden euro’s uit, zonder dat goed te controleren is wat het effect van de bestedingen is. In 2017 stelde de Algemene Rekenkamer nog dat het maar liefst 70 procent van de overheidsuitgaven niet kon plaatsen. Onlangs werd bekend welke puinhoop het is bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: maar liefst 5,1 miljard euro aan corona-uitgaven was niet te verantwoorden, onder meer doordat de bonnetjes spoorloos zijn verdwenen.

Een verontrustend beeld, zeker omdat de gezamenlijke rekening van de BV Nederland transparant, eerlijk en efficiënt hoort te zijn. Het zakenkabinet zal daarom moeten zorgen voor enorme besparingen. Wanneer ambtenaren binnen het Rijk, de gemeenten en de provincie twee dagen per week permanent thuiswerken, besparen we miljarden en komen er bovendien vele vierkante meters kantoorruimte vrij om te transformeren naar (starters)woningen. En wat valt er aan besparingen te realiseren als bijvoorbeeld gemeenten en ziekenhuizen, die nu veelal individueel voor miljarden inkopen, dat gezamenlijk centraal gaan doen?

Efficiëntie

De Rijksoverheid moet zuinig omgaan met belastinggeld. Daarom zal een zakenkabinet ook moeten werken aan de efficiëntie van onze economie. Minder regels, een eenvoudiger belastingstelsel en minder belasting op arbeid. Hierbij zal men samen met experts uit het bedrijfsleven de Nederlandse begroting onder de loep moeten nemen om te kijken waar het slimmer, transparanter en efficiënter kan. Op die manier liggen er miljarden voor het oprapen. Deze miljarden kunnen we, zonder dat de bevolking daar meer voor moet betalen, investeren in belangrijke zaken, zoals het verbeteren van ons onderwijs, de gezondheidszorg, de politie en defensie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.