Marijn Jongsma Premium Corner

Halfbakken advies SER helpt polder niet verder

05 juni 2021Leestijd: 4 minuten

Het SER-advies over de arbeidsmarkt biedt weinig voor het midden- en kleinbedrijf. Het is aan een nieuw kabinet om met iets beters te komen, schrijft Marijn Jongsma.

Het was de week van de Sociaal-Economische Raad (SER): twee rapporten uitbrengen, en dat allemaal met een voorzitter (Mariëtte Hamer) die ook nog eens informateur is.

Het adviesorgaan van werkgeversorganisaties, vakbonden en kroonleden was ooit de parel aan de kroon van het poldermodel, met breed gedragen rapporten waar een kabinet moeilijk omheen kon.

De Sociaal-Economische Rem

Gaat datzelfde gelden voor de twee jongste pennevruchten? Waarschijnlijk niet. Ze doen eerder recht aan de al jaren bestaande bijnaam ‘Sociaal Economische Rem’.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

De ‘verkenning naar een landbouwakkoord’ dringt aan op een ‘langjarig, voorspelbaar en coherent beleid’ – alsof iemand het tegendeel zou durven adviseren. Op basis van ‘bijna 50 gesprekken met betrokken partijen’ concluderen de SER-verkenners dat zo’n akkoord alleen zin heeft als ‘partijen bereid zijn compromissen te sluiten en zich committeren aan afspraken’. Ook dat is een waarheid als een koe.

De vraag is natuurlijk: waar moet het heen met de Nederlandse agrarische sector? De SER stelt zeven mogelijke transitiepaden voor ‘met elk hun eigen, integraal duurzame, afspraken’.  Boeren hebben alternatieven zat: een biologisch bedrijf of hightech, of stoppen natuurlijk. Misschien een idee om dit soort verkenningen voortaan achterwege te laten.

Concrete voorstellen tussen de polderwolligheid

Ook het ontwerp-middellangetermijnadvies voor een nieuw kabinet bevat de nodige polderwolligheid. Doordat werkgevers en vakbonden de lakens uitdelen in de SER zijn vooral de plannen over de arbeidsmarkt van belang.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.