Onno Aerden

Geachte Sywert van Lienden: stort terug en erken misstap

05 juni 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan voormalig gemeenteambtenaar en opiniemaker Sywert van Lienden. De mediastorm waait pas over na het onverkort terugstorten van de onverdiende mondkapjeswinst. En een mea culpa aan ons allemaal.

Het bleek deze week nog erger te zijn dan we al wisten. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde uw rekening voor de inkoop van Chinese mondkapjes ter waarde van 100 miljoen euro voorafgaand aan de deal. U loog dus twee keer. Niet alleen over uw hartstochtelijk beleden status van weldoener die ‘zonder winstoogmerk’ de gezondheidszorg in ons land uit de brand zou helpen, maar ook over de financiële risico’s die u zou hebben gelopen tijdens uw inkoopoperatie.

Uiteraard gaat deze mediastorm niet liggen

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Uiteraard gaat deze mediastorm niet liggen – een deel van de Tweede Kamer eist nu dat het ministerie de 20 miljoen winst terugvordert die u en uw zakenpartners opstreken.

Op Twitter – waar u uw 60.000 volgers al meer dan 10.000 berichtjes stuurde en haast dagelijks discussies aanzwengelde – dateert uw laatste bericht alweer van 28 mei. ‘Wij zijn nog steeds niet in staat om volledige openheid van zaken te geven,’ staat daar onder meer. Nee, u niet, dat doen anderen.

Lees verder onder de tweet

Natuurlijk, u was, zoals de NRC dat noemt, ‘niet de enige dealmaker’.

Vooral door een boekhoudkundige chaos en een volkomen gebrek aan regie van de al een jaar zwalkende minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) kwam over een duizelingwekkende 5,1 miljard euro aan uitgaven van diens ministerie geen duidelijkheid, concludeerde de Rekenkamer onlangs.

U drukte via blunderende bewindslieden óns belastinggeld achterover

Er zijn mensen die zeggen: eigen schuld dikke bult, overheid. Maar die cynici zijn vergeten dat u via die blunderende bewindslieden óns belastinggeld achterover hebt gedrukt. Door de levering van mondkapjes die niet alleen overbodig bleken, maar ook nog deels gevaarlijk voor de gezondheid – en dus veel duurder dan u deed voorkomen, omdat u er goed aan wilde verdienen.

Sinds uw jeugdige, vernieuwende ideeën, zoals jongerenbeweging G500, waarmee u ‘de politiek van binnenuit wilde hervormen’, bent u een Bekende Nederlander geworden – u staat op de bellijstjes van journalisten en talkshowredacteuren.

Al jaren maakt u deel uit van het meningencircus dat de media voedt, u kent het klappen van de zweep. Daarom ben ik verbijsterd dat u deze ramp over uzelf hebt afgeroepen. Dacht u dat de journalistiek uw claims niet zou gaan onderzoeken? Dat u – u was mede-auteur van het laatste CDA-verkiezingsprogramma – door demissionair minister De Jonge in de luwte zou worden gehouden? Dat demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) niet door haar ambtenaren – al was het schoorvoetend en in tweede instantie – zou worden ingelicht over de voorfinanciering?

Nu moet u door het stof

Lees ook dit commentaar van Marieke ten Katen: Meer aandacht voor het structurele probleem bij VWS graag

Wat staat een gevallen mediaheld te doen? Mooie woorden helpen niet meer. Nu moet u door het stof. Stort dat geld terug in de kas van het ministerie van Volksgezondheid en erken in een talkshow naar keuze – Nieuwsuur en Buitenhof zijn het chicst, zoals u weet – dat uw ondernemersinstinct u bij de neus heeft genomen. Een mea culpa aan Nederlanders – en in het bijzonder aan alle zorgmedewerkers die een stukje van die 20 miljoen euro graag op hun loonstrookje hadden gezien. En dan weer voort.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.