Onno Aerden

Geachte Mark Rutte: na Hongarije, graag ook uitspraak over Qatar

26 juni 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair premier Mark Rutte: grote woorden over ‘antihomowet’ van Viktor Orbán verdienen vervolg. Waar blijft de boosheid over Qatar?

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Terecht dat u en andere Europese regeringsleiders vallen over een Hongaarse wet die kinderen moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering.

Ook goed: u loopt in het protest voorop. U noemde de wet ronduit ‘verschrikkelijk en onacceptabel’. U suggereerde afgelopen donderdag zelfs een ‘Hexit’: als Hongarije de wet doorzet, vertrekt het maar uit de Unie. Met achterlating van de miljarden die het land aan subsidies ontvangt.

Verontwaardiging Rutte oogt gemeend en voelt terecht

U weet: uw collega Viktor Orbán blokkeerde met zijn Poolse ambtgenoot en geestverwant Mateusz Morawiecki eind vorig jaar al een immens Europees steunpakket om uit de coronacrisis te komen. Reden: Brussel stelde bescherming van de rechtsstaat als voorwaarde voor uitkering – een brug te ver voor de twee autoritaire leiders, die de crisissfeer handig gebruikten om halve toezeggingen los te peuteren. En zo moddert Europa voort.

Uw verontwaardiging deze week oogt gemeend en voelt terecht. Maar sta me twee kanttekeningen toe. Ten eerste: net als eind vorig jaar is de reactie uit Hongarije op Europese opgeheven vingers op zijn best lauw te noemen – waar bemoeien ze zich mee. Orbán weet dat de meerderheid van zijn land achter zijn conservatieve denkbeelden staat en kan met het Europese vijandbeeld thuis punten scoren.

Ten tweede, en relevanter: is die wet nou de grofste aanval op de lhbti-gemeenschap dezer dagen? In 69 landen is gemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar – niet zelden met de doodstraf.

Situatie Qatar erger dan Orbáns wet

Een van die landen ontvangt volgend jaar de wereldwijde voetbalelite op een feestelijk toernooi. De FIFA nam, bij monde van toenmalig voorzitter Sepp Blatter, kort na de omstreden toewijzing van het toernooi aan Qatar in 2013 meteen afstand van de homorechten in dat Golfstaatje: ‘Als je het bij mij onder de aandacht brengt, zou ik ernaar moeten kijken, maar ik kan geen definitief antwoord geven.’

De situatie in Qatar is nog twee tandjes erger dan Orbáns wet – om over de dodelijke slavenarbeid bij het bouwen van de protserige voetbalarena’s daar nog maar te zwijgen. Daarom gonst het wereldwijd van protest, dat overigens door nationale voetbalbonden vakkundig in de kiem wordt gesmoord.

Rutte, spreek ook Qatar toe

Nederland heeft een geweldige positie als het gaat om de rechten voor de lhbti-gemeenschap. Die staat in eigen land al onder druk door middeleeuwse opvattingen van allerlei nieuwkomers, vooral die met een moslimachtergrond. U kunt als onze premier Orbán niet kooien en dat weet u, net zo goed als u beseft dat het WK voetbal volgend jaar gewoon doorgaat in Qatar. Maar uw stem wordt gehoord – en kan een wapen zijn. Uw oproep aan Orbán mag dan ook, nee: moet,  snel gepaard gaan met soortgelijke ferme uitspraken over alle binnen- en buitenlandse bedreigers van onze vrijheden. Oók over Qatar, en alle andere, op dit gebied ronduit achterlijke landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.