Premium Lock Denk eens na voordat je iets uitkraamt

21 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Naeeda Aurangzeb. Foto: ANP.

Iedereen krijgt wel eens een vervelende opmerking, dat is echt niet meteen discriminatie. En iedereen maakt ook wel eens een vervelende opmerking, niet eens per se expres, ziet Liesbeth Wytzes.

Met belangstelling las ik onlangs een interview met programmamaker Naeeda Aurangzeb, die in een boek ‘laat zien wat niet-witte Nederlanders allemaal over zich heen krijgen’, zoals een krant het bondig samenvatte. Aurangzeb is van Pakistaanse afkomst, ziet zichzelf als iemand ‘van kleur’, zoals dat nu zo lelijk heet, en kreeg/krijgt allerlei bagger over zich heen. Ze heeft die beledigingen netjes bijgehouden en gepubliceerd, zodat de autochtone Nederlander weer eens een spiegel krijgt voorgehouden. En sommige opmerkingen zijn inderdaad van een treffende botheid.

Ik werd zes keer aan dezelfde meneer voorgesteld

Maar zijn ze racistisch? Zo beschrijft Aurangzeb dat ze zich een paar keer achter elkaar aan een bekende politicus moet voorstellen. Tsja. Die ervaring, al is het dan niet altijd met een bekende politicus, hebben we allemaal, wat voor kleur ook. Zo kan ik me herinneren dat ik op een steeds terugkerend partijtje voor de zesde (!!!) keer aan dezelfde meneer werd voorgesteld, en weer keek hij me glazig aan. Niet alleen was het meteen duidelijk dat hij zich van eerdere voorstelrondes niets herinnerde, maar ook dat hij zich niets zou herinneren van deze keer. Ja, zo kun je jaren doorgaan. Ik zei dus: ‘Nog een keer voorstellen heeft weinig zin, u onthoudt het toch niet,’ draaide me om en liep weg. Die man was gewoon onbeleefd en lomp, zulke dingen gebeuren nu eenmaal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.