Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Interview met Máxima gaf inzicht in haarzelf en haar kijk op rol Oranjes

18 mei 2021Leestijd: 3 minuten

Het interview met koningin Máxima was het bekijken waard en gaf inzicht in de wijze waarop ze in het leven staat. Nuchter, ambitieus en geëmancipeerd. Dat ook de  koninklijke familie min of meer in een eigen bubbel leeft, kwam ook naar voren, schrijft Carla Joosten.

Zodra iemand van het Koninklijk Huis verschijnt, komt er aandacht voor problemen en gaat iedereen aan het werk om ze op te lossen. ‘Dat is onze macht,’ zei koningin Máxima min of meer terloops in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk en die vond het ‘magic’.  Maar Máxima gaf subtiel een reële kijk op het koningschap.  Helpen de wereld een beetje beter maken.

En de vrouw van Koning Willem-Alexander doet daar in binnen- en buitenland haar best voor. Zelfs de niet altijd even spannende activiteiten voor een betere toegang tot financiële diensten, kwamen in het interview voorbij. Al was te merken dat Van Nieuwkerk liever vragen stelde als ‘moest u dat bevechten?’ doelend op het vervullen van eigen taken door Máxima. ‘Nee, helemaal niet,’ zei ze.

Tekst loopt hieronder door

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zoals ze ook al geen hulp van wijlen prins Claus had gehad bij het kiezen van haar werk naast het bijstaan van haar man, het staatshoofd. Máxima wekte niet de indruk dat ze dat liever wel had gehad. Tijden veranderen. Claus had destijds wel grote moeite gehad zelfstandige taken uit te oefenen naast echtgenote  koningin Beatrix.

Griekenlandreis was een inschattingsfout

De kritiek op de Griekenlandreis zat Máxima merkbaar nog enigszins dwars en illustreerde hoe de koninklijke familie uiteindelijk min of meer in een eigen bubbel leeft. Iedereen was opgeroepen thuis te blijven en toch gingen ze. ‘We hebben gefocust op wat kon, niet zozeer op wat niet kon,’ benadrukte ze. Maar ze gaf toe: ‘Het was een inschattingsfout. Het mocht, het was alleen niet solidair.’

Lees verder onder het kader

Doe mee met ‘De Wandeling’

Hoe vaak ontmoet u iemand met een andere kijk op de wereld? EW, Joop.nl en debatcentrum Arminius nodigen u uit voor een wandeling of een videogesprek met iemand die een andere mening heeft dan u. Aanmelden kan tot en met 19 mei 2021. Op 18 mei hadden zich in totaal al 330 deelnemers opgegeven.

 

    • Geef uw mening over 7 stellingen: eens of oneens
    • Kom via e-mail in contact met iemand met tegenovergestelde opvattingen
    • Maak een afspraak voor een wandeling of videogesprek en wissel gedachten uit

Klik hier en doe mee met De Wandeling

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.