Eric Vrijsen Premium Corner

FVD-scheuring: geen zetelroof, maar schijn van kiezersbedrog

15 mei 2021

De FVD-fractie is uiteengevallen. Voorman Thierry Baudet en zijn dertigers vormen de ene helft en kiezen voor ophef om ‘taboes’ te doorbreken. De andere helft van vijftigers, inclusief tweede man Wybren van Haga, vinden dat pijnlijk en contraproductief. Beide kampen verklaren plechtig te blijven samenwerken. Gaat dat lukken? Eric Vrijsen denkt van niet.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Hoe mateloze eigenwaan van Baudet Forum liet imploderen

Zetelrovers kun je ze niet noemen. Wybren van Haga haalde als de numero 2 van Forum voor Democratie (FVD) bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 241.193 stemmen. Olaf Ephraim kreeg als nummer drie op de kandidatenlijst 989 stemmen. Nummer 4, Hans Smolders, sleepte 5.344 stemmen binnen. Bij elkaar waren dat 247.526 voorkeurstemmen. Dat is bijna de helft van het totaalaantal stemmen op FVD (523.083) en iets meer dan de stemmen die Forum-leider Thierry Baudet behaalde (245.323).

Oudjes vertrokken

De drie mannen die al na twee maanden uit de FVD-fractie vertrokken, zijn de oudjes. Smolders is 60, Ephraim is 55 en Van Haga is 54.  De meeste blijvers in de fractie zijn dertigers – Freek Jansen is 28 jaar en Pepijn van Houwelingen 41. Baudet zelf is 38.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.