Philip van Tijn Premium Corner

De Nationale Herdenking: het blijft tobben

02 mei 2021

In de aanloop naar de Nationale Dodenherdenking is er altijd gedoe, of het nu gaat om 4-meisprekers met een dubieus verleden, of het eindeloos oprekken van wie er precies worden herdacht om ‘nieuwe groepen’ erbij te betrekken. Philip van Tijn vraagt zich af welke plaats de Tweede Wereldoorlog over vijftig jaar nog heeft in onze maatschappij die overloopt van excuses en herdenkingsdagen.

Moederdag, Vaderdag, Wereldhomodag, Internationale Vrouwendag, de Dag van de Aarde, Internationale dag van de mentale gezondheid, Wereldvluchtelingendag, Internationale dag voor de afschaffing van de slavernij, Secretaressedag… Ik kan het mezelf vandaag makkelijk maken en de rest van mijn column met deze opsomming vullen, want elke dag van het jaar kennen we ten minste één groep of verschijnsel die of dat op die dag wordt geëerd of herdacht.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

O ja, we hebben in Nederland ook nog Bevrijdingsdag en Herdenkingsdag. Over de eerste, op 5 mei, zijn we snel uitgepraat.  Die dag is door opeenvolgende regeringen vakkundig om zeep geholpen omdat de economie ook op die dag moest draaien (misschien kunnen we via de WOB de notulen van de desbetreffende vergaderingen van de ministerraad opvragen).

Herdenkingsdag is eigenlijk een Herdenkingsavond, die twee minuten duurt – The Last Post en het Wilhelmus inbegrepen een minuut of vijf. En vanaf 18.00 uur mag je volgens het protocol de vlag halfstok hangen. De hele dag brengen radio en tv veel ‘ernstige muziek’ en de televisie zendt ’s avonds films uit die met De Oorlog hebben te maken of dito documentaires, zoals dit jaar over Jetje van Radio Oranje (Jetty Paerl) en haar man Cees Bantzinger en de grote dirigent Willem Mengelberg.

De Dam: epicentrum met nu en dan een misser

Het hoogtepunt van de dag is rond 8 uur ’s avonds op en rond de Dam, waar in coronaloze jaren duizenden mensen staan, die een select gezelschap van de Nieuwe Kerk naar het Monument zien schrijden; het koninklijk paar voorop met een deftig lopende en kijkende voorzitter van het Nationale Comité 4 en 5 mei bijna aan zijn zijde – goed kijken deze keer, want vanaf volgend jaar moeten we de vertrouwde gestalte van Gerdi Verbeet missen.

Lees dit commentaar van Liesbeth Wytzes terug: Waarom was Benali eigenlijk uitgenodigd voor 4-mei-lezing?Benali

Ze heeft in haar termijn nog net een schandaaltje veroorzaakt door als spreker in de Nieuwe Kerk Abdelkader Benali te vragen, over wie, nadat alles al in kannen en kruiken was, bleek dat hij enige jaren geleden onverholen antisemitische uitspraken had gedaan, wat voor dé 4-meispreker geen aanbeveling is. Voor het Nationale Comité trouwens ook niet, want die uitspraken waren ook al jaren geleden onthuld. Verbeets voorgangers maakten ook nogal eens uitglijers, zoals met in 2012 het plan om het neefje van een omgekomen Oostfrontstrijder een aan deze SS’er gewijd gedicht te laten voordragen.

Met de nationale herdenking is vanaf het begin wat aan de hand geweest.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.