Philip van Tijn Premium Corner

De dunne grens tussen de democratische rechtsstaat en pietluttigheid

23 mei 2021Leestijd: 4 minuten

De Algemene Rekenkamer ziet toe op de rechtmatigheid van uitgaven van de Rijksoverheid. Op ‘gehaktdag’ werden de bevindingen van de Rekenkamer gedeeld met de Kamer. Wat bleek: er zijn in 2020 miljarden ‘onrechtmatig’ uitgegeven, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Volgens de geldende normen mag maximaal 1 procent van de Rijksuitgaven als ‘onrechtmatig’ worden beoordeeld. In 2020 is die norm met 2,5 procent ver overschreden, terwijl bovendien van 1,5 procent de rechtmatigheid twijfelachtig is. Volgens het dagblad dat alleen zelf nog lijkt te vinden dat het ‘de kwaliteitskrant’ is, NRC dus, betekent dit dat in 2020 ‘het kabinet mogelijk 13,4 miljard over de balk heeft gegooid’.

Ook voor een krant die zichzelf geen kwaliteitskrant acht, is dit wel een heel ruwe conclusie, die bovendien tot de onjuiste gedachte leidt dat Nederland door en door verrot of corrupt is. Rechtmatigheid betekent dat een uitgave volgens alle regelen der kunst en volslagen binnen het democratische kader is gedaan. En dat is niet het geval als een minister van Financiën in het geheim onderhandelt, vervolgens bekendmaakt dat de Staat zijn aandeel in het kapitaal van Air France-KLM drastisch verhoogt, waarna het Parlement niks meer kan doen. En ook niet als het kabinet bekendmaakt dat ieder slachtoffer (en ook ieder ‘slachtoffer’) van de Toeslagenaffaire ten minste € 30.000 ontvangt, waarmee natuurlijk de beslissing is genomen voordat het Parlement zich hierover heeft kunnen beraden. Het eerste speelde in 2019, het tweede in 2020; het eerste besluit kost € 744 miljoen (maar dat is niet op de bankrekening van Wopke terechtgekomen, zoals dat in nogal wat landen gebeurt), het tweede kan tot ver boven het miljard oplopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.