Joris Heijn Premium Corner

Witwassen: ABN AMRO heeft les geleerd. Nu de overheid nog

19 april 2021Leestijd: 2 minuten

Na ING moet ook ABN AMRO honderden miljoenen betalen, omdat de bank te weinig deed om witwassen van (drugs)geld tegen te gaan. Maar de overheid doet nog altijd te weinig met de meldingen die banken wél doen, schrijft Joris Heijn.

Na ruim een jaar onzekerheid, is de kogel door de kerk. ABN AMRO gaat justitie 480 miljoen euro betalen in een schikking, omdat de bank te weinig deed tegen criminele klanten die geld wilden witwassen via ABN-bankrekeningen.

Wie in het bericht van het Openbaar Ministerie leest welke steken de staatsbank jarenlang liet vallen, moet constateren dat de bank inderdaad haar rol als ‘poortwachter’ van het financiële systeem niet op orde had.

Lees ook dit commentaar van Marijn Jongsma: Vervolging oud-topman ING is een goede zaak

Strijd tegen criminaliteit

Om de strijd tegen Nederlands omvangrijke drugsindustrie aan te gaan, maar ook om te voorkomen dat consumenten het slachtoffer worden van internetoplichting, is het van belang dat iedereen zijn ogen en oren openhoudt. De overheid, maar ook burgers, autohandelaren en banken. ABN AMRO deed dat dus onvoldoende. De vorig jaar aangetreden topman van ABN, Robert Swaak, ging dan ook diep door het stof.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.