Marijn Jongsma Premium Corner

Te veel investeringsfondsen overheid: haal stofkam erdoor

26 april 2021Leestijd: 2 minuten

De overheid rukt op als investeerder in innovatieve start-ups. Maar hoe goed wordt dat geld besteed? Onderzoekers trekken hierover terecht aan de bel, schrijft Marijn Jongsma.

De rol van de overheid als investeerder is gegroeid. Tussen 2015 en 2019 kwam volgens Chris Eveleens en Jan Jacob Vogelaar ongeveer 1 miljard euro aan risicokapitaal van de staat, zo schrijven ze in economenblad ESB. Ofwel: een kwart van het totaal verstrekte bedrag in die periode. Door de oprichting van Invest NL zal dat eerder meer dan minder worden.

Hoe effectief zijn de investeringen?

Op de totale rijksbegroting stelt dit bedrag weinig voor. En er zijn soms goede redenen om in te springen waar de markt faalt, bijvoorbeeld als de potentiële (maatschappelijke) baten groot zijn, maar lastig te gelde te maken voor een bedrijf alleen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.