Jelte Wiersma Premium Corner

Poetin en Johnson krijgen meer macht door falende EU

05 april 2021Leestijd: 4 minuten

Het was weer een pijnlijke week in Brussel. Maandenlang probeerde de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk de schuld te geven van haar eigen falen in het bestrijden van het coronavirus, inmiddels slaan de EU-lidstaten elkaar verbaal de kop in. In arren moede wenden Oostenrijk en andere landen zich nu tot Vladimir Poetin. Meer centralisering van EU-beleid leidt zo tot meer macht voor Rusland en mogelijk ook voor het Verenigd Koninkrijk, schrijft Jelte Wiersma.

Turkije heeft meer burgers gevaccineerd dan Duitsland, Rusland meer dan Frankrijk, Servië meer dan Nederland. Om over het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten maar niet te spreken. De op het Europese continent vaak zo gehate Engelstaligen liggen ver voor op de lidstaten van de Europese Unie (EU). Nog even en het Verenigd Koninkrijk heeft 60 procent van zijn bevolking gevaccineerd, Amerika zit bijna op de helft. De EU-landen vaccineerden tot nu toe zo’n 15 procent van hun bevolking.

Dit is de pijnlijke realiteit doordat de regeringsleiders van de 27 EU-landen zo onverstandig waren hun eigen gezag over de inkoop van vaccins op te geven. De Europese Commissie moest namens de hele Europese Unie vaccins gaan inkopen, want dan zou ‘Europa’ meer inkoopkracht genieten. De logica van het denken in de nationale hoofdsteden werd hier blootgelegd: samen zijn we sterker. Maar dat bleek onzin.

De voorzitter is incapabel

De Europese Commissie bakte niets van de vaccininkoop. Niet verrassend: de ambtenaren van de Commissie hadden zoiets nog nooit gedaan en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (CDU), is niet capabel. Het was precies om die reden dat zij in de zomer van 2019 als Commissievoorzitter werd voorgedragen. De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) kreeg Française Christine Lagarde op de stoel van de president van de Europese Centrale Bank. Als Duits tegenwicht stelde hij heel slim de incapabele Merkel-adept Von der Leyen voor. Merkel kon geen ‘nee’ zeggen tegen een Duitse vrouw, al onthield ze zich van stemming. Haar coalitiepartner SPD, een pro-EU-partij, wilde brokkenpiloot Von der Leyen niet.

Luister ook naar deze podcast:

Ondanks deze achtergrond dachten Von der Leyen, haar ambtenaren én de regeringsleiders van de EU-lidstaten dat als de vaccininkoop maar op EU-niveau zou gebeuren, alle problemen zouden zijn opgelost. In Brussel staat kennelijk een magische machine waarin nationale regeringen hun problemen kunnen gooien en dan lossen die vanzelf op.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.