Consternatie rond Lale Gül. Een jonge vrouw, met in dit geval Turkse roots, die zich met haar succesvolle boek Ik ga leven distantieert van de orthodoxe leefstijl waarin ze is opgegroeid. De prijs die ze daarvoor betaalt, is de beschuldiging van nestbevuiling en intimidatie. Demograaf Jan Latten over de sprong die migrantenkinderen moeten maken wanneer ze klem zitten tussen het Nederlandse waardensysteem en dat van hun ouders.
In het praatprogramma Op1 van 5 april kwam het allemaal scherp in beeld, de struggle for life, de worsteling van iemand die klem zit tussen het ‘waardensysteem’ in Nederland en dat van het herkomstland van haar ouders. Haar gesprekspartners aan tafel hadden allemaal een eigen manier om contrasterende leefwerelden te verbinden. Integratie verloopt overduidelijk niet voor iedereen over hetzelfde pad.
Lees verder onder de video
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Sommigen voelen zich hier niet thuis, anderen zien Nederland juist als vaderland
In het onderzoek Werelden van verschil wees het Sociaal en Cultureel Planbureau al op de diverse intensiteiten van integratie. De mate waarin men aanheelt aan Nederland, blijkt nogal divers. De een onderhoudt overwegend contacten binnen de eigen groep, de ander juist niet. Sommigen voelen zich niet thuis in Nederland, anderen zien Nederland als hun vaderland.
Teruglezen: het opzienbarende interview met Lale Gül dat EW in februari had EW’s Ron Kosterman was in februari van dit jaar – het vroor dat het kraakte – de eerste die Lale Gül uitgebreid interviewde over haar boek. Lees het opzienbarende interview hier terug.
Variatie is er ook in de acceptatie van het basiswaardensysteem van de Nederlandse samenleving: gelijkheid van mannen en vrouwen, van lhbti’s en hetero’s, het recht op zelfbeschikking en de scheiding van kerk en staat. Hoe minder deze basiswaarden worden onderschreven, des te groter de afstand tot de doorsnee Nederlandse samenleving.
Immigrantenleven in Nederland is hybride wereld van uitersten
Op basis hiervan typeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau de leefwereld van veel immigranten als ‘hybride’, maar het herkende ook uitersten. Aan de ene kant immigranten die georiënteerd zijn op de Nederlandse samenleving, aan de andere kant immigranten die hier gesegregeerd en etnisch geïsoleerd leven – een leefwereld ‘op afstand’. De individuele gesprekspartners van Lale Gül weerspiegelden voor een deel het brede spectrum aan leefwerelden. Men neemt elkaar de maat en dat veroorzaakt polarisatie en intolerantie binnen de migrantengroepen.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?