Jan Latten Premium Corner

Lale Güls moeilijke sprong over de kloof

11 april 2021

Consternatie rond Lale Gül. Een jonge vrouw, met in dit geval Turkse roots, die zich met haar succesvolle boek Ik ga leven distantieert van de orthodoxe leefstijl waarin ze is opgegroeid. De prijs die ze daarvoor betaalt, is de beschuldiging van nestbevuiling en intimidatie. Demograaf Jan Latten over de sprong die migrantenkinderen moeten maken wanneer ze klem zitten tussen het Nederlandse waardensysteem en dat van hun ouders.

In het praatprogramma Op1 van 5 april kwam het allemaal scherp in beeld, de struggle for life, de worsteling van iemand die klem zit tussen het ‘waardensysteem’ in Nederland en dat van het herkomstland van haar ouders. Haar gesprekspartners aan tafel hadden allemaal een eigen manier om contrasterende leefwerelden te verbinden. Integratie verloopt overduidelijk niet voor iedereen over hetzelfde pad.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sommigen voelen zich hier niet thuis, anderen zien Nederland juist als vaderland

In het onderzoek Werelden van verschil wees het Sociaal en Cultureel Planbureau al op de diverse intensiteiten van integratie. De mate waarin men aanheelt aan Nederland, blijkt nogal divers. De een onderhoudt overwegend contacten binnen de eigen groep, de ander juist niet. Sommigen voelen zich niet thuis in Nederland, anderen zien Nederland als hun vaderland.

 

Teruglezen: het opzienbarende interview met Lale Gül dat EW in februari had EW’s Ron Kosterman was in februari van dit jaar – het vroor dat het kraakte – de eerste die Lale Gül uitgebreid interviewde over haar boek. Lees het opzienbarende interview hier terug.

Variatie is er ook in de acceptatie van het basiswaardensysteem van de Nederlandse samenleving: gelijkheid van mannen en vrouwen, van lhbti’s en hetero’s, het recht op zelfbeschikking en de scheiding van kerk en staat. Hoe minder deze basiswaarden worden onderschreven, des te groter de afstand tot de doorsnee Nederlandse samenleving.

Immigrantenleven in Nederland is hybride wereld van uitersten

Op basis hiervan typeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau de leefwereld van veel immigranten als ‘hybride’, maar het herkende ook uitersten. Aan de ene kant immigranten die georiënteerd zijn op de Nederlandse samenleving, aan de andere kant immigranten die hier gesegregeerd en etnisch geïsoleerd leven – een leefwereld ‘op afstand’. De individuele gesprekspartners van Lale Gül weerspiegelden voor een deel het brede spectrum aan leefwerelden. Men neemt elkaar de maat en dat veroorzaakt polarisatie en intolerantie binnen de migrantengroepen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.