Onno Aerden

Geachte Mark Rutte, laat het premierschap aan een ander

03 april 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair premier Mark Rutte (VVD). Het vernederende debat op donderdag 1 april moet voor u maar één consequentie hebben: treed terug en laat het volgende premierschap aan een ander.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

‘Meer onder vuur dan ooit’ (NOS). ‘Geloofwaardigheidscrisis’ (RTL). ‘Leugenkampioen’ (de Volkskrant). ‘Stuitende arrogantie van de macht’ (De Telegraaf). ‘Het einde van Rutte is in zicht’ (NPO Radio 1). Laten we zeggen dat de sterren voor u weleens gunstiger hebben gestaan. Het vreemde is: u hebt de vernietigende oordelen over uw leiderschap aan uzelf te danken.

Geen actieve herinnering

Meer in het bijzonder aan uw onvermogen om op essentiële momenten de waarheid te spreken. Verbijsterend dat u, gevraagd naar uw herinnering over een gesprek met de verkenners, koud een week geleden, geen duidelijkheid kon scheppen over uw opmerking over Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA). ‘Maak hem minister’, zoiets vergeet je simpelweg niet – laat staan dat je daarna een week lang in de pers volhoudt dat het in dat gesprek niet over Omtzigt is gegaan.

De pers herhaalt dezer dagen eindeloos uw eerdere vergeetachtige momenten. Het trumpiaans aandoende ‘geen actieve herinnering’ kleeft u aan, niet bepaald iets om trots op te zijn. De hele gang van zaken doet mij denken aan de publicitaire Werdegang van de betreurde prins Johan Friso en diens toenmalige aanstaande, Mabel Wisse Smit in 2003.

Wat gebeurde er in het debat donderdag? Lees het hier terug: Zwaar gehavende Rutte overleeft de Omtzigt-leugen

Spreek de waarheid

Wisse Smit zou in de jaren tachtig een relatie hebben gehad met drugscrimineel Klaas Bruinsma, maar dat ontkende ze ten stelligste. Een door misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Chili opgespoorde voormalige lijfwacht van de later vermoorde Bruinsma sprak ten overstaan van de gehele natie rechtstreeks op camera gedenkwaardige woorden tegen de aanstaande prinses: ‘Niet liegen. Je kunt beter niks zeggen dan liegen.’ De zaak verdwijnt in de mist: Wisse Smit blijft ontkennen, er duikt een andere vriendin op van Bruinsma, de lijfwacht had de vrouwen misschien door elkaar gehaald. Maar het is al te laat. Friso vraagt het parlement geen toestemming voor het huwelijk en verliest daarmee zijn recht op troonsopvolging.

Niet de mogelijke relatie, maar het liegen over de aard daarvan brak het koppel op. U kent als historicus de kwestie van buiten, lijkt me. Daarom blijf ik me erover verbazen dat u geen lering hebt getrokken uit de mantra van de Chileen: lieg niet, zeg liever niets, of nog liever: de waarheid.

Gebruik de Paasdagen voor zelfonderzoek en contemplatie

Weinigen hadden u kwalijk genomen dat u in zo’n eerste gesprek tijdens de formatie het eventjes over Omtzigt hebt gehad. Logisch! Het vertellen van de waarheid – dat had u in dit geval een vernederende dag in de Kamer bespaard en de nieuwste kras op uw reputatie.

Lees ook de blog van Afshin Ellian: Werkwijze Kamer bij formatie is aan revisie toe

Er rest slechts één stap om schoon schip te maken. Gebruik de Paasdagen voor zelfonderzoek en contemplatie. Erken de komende week in de media dat u ernaast zat. Dat het politieke machtsspel u na tien mooie jaren heeft opgebroken. En verklaar dat u in alle waardigheid plaatsmaakt voor een ander in het Torentje. Natuurlijk: partir, cest mourir un peu – weggaan is een beetje sterven. Maar liever met een schoon geweten opstappen, dan bedolven worden onder analyses zoals die waarmee ik dit stukje begon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.