Geachte koning Willem-Alexander, geef zelf Kroondomein vrij

24 april 2021Leestijd: 2 minuten
Koning Willem-Alexander

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan koning Willem-Alexander. Voorkom, alweer, gemompel over privégebruik van belastinggeld en geef  Kroondomein Het Loo vrij.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Opnieuw gedoe over de grenzen aan uw bevoorrechte positie als vorst van Nederland. Na de ophef over 63 miljoen euro belastinggeld voor de renovatie van uw paleis Huis ten Bosch, de aanschaf van een miljoenenjacht begin juni 2020 – midden in de coronacrisis – een vakantie naar Griekenland tijdens de coronazomer en een niet-corona-proof foto met een horeca-uitbater werd deze week het al langer sluimerende protest luider tegen de jaarlijkse sluiting van Kroondomein Het Loo tijdens het jachtseizoen. Drie maanden lang.

Geld voor de Koning om bos te beheren

Zoals het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma Zembla in maart ontdekte, overtreedt u met die sluiting de voorwaarden die zijn gekoppeld aan een jaarlijkse subsidie van bijna 5 miljoen euro. Met dat belastinggeld kan het uitgestrekte bos worden beheerd. Maar daartegenover staat een openstelling van minstens 358 dagen per jaar. Uit geheime documenten blijkt dat er sprake is ‘van afwijkende regelgeving met betrekking tot de openstellingsplicht van het domein. Dit vanwege de Koninklijke jacht.’

Minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) koos deze week in de Tweede Kamer andere woorden om de sluiting te vergoelijken: het betreft bescherming van uw ‘persoonlijke levenssfeer’.

Terecht dat in en ook buiten de Tweede Kamer de onvrede groeit. Enorme stukken Nederland maanden afsluiten opdat u er ongestoord door onderdanen op wild kunt jagen? Dat ruikt naar andere, vrijwel vergeten tijden – van vóór 1959, toen uw overgrootmoeder Wilhelmina de privégrond overdroeg aan de Staat.

Voorkom het gezever

Lees ook het opiniestuk van Arendo Joustra terug: Niet door buitenaf, maar door eigen toedoen implodeert monarchie

U voelt de bui al hangen. Opnieuw gezever. Mijn advies: om te voorkomen dat u opnieuw een vermoeiende Haagse ronde over de letter en de geest van allerlei wetten en bepalingen moet ondergaan, zou u het volk in één keer positief kunnen verrassen. Stel een communiqué op waarin u het Kroondomein openstelt. Geen jacht meer, geen onduidelijkheid over wel of geen belastinggeld voor onderhoud. Het bos aan de bevolking. We weten dat u ook graag in het buitenland jaagt – als dat dan per se moet, dan daar.

Het wordt tijd dat het koningshuis de eindeloze discussies over privégebruik van publieke middelen voor is – dit dossier leent zich daar uitstekend voor. Het zijn tijden voor actief reputatiemanagement. Zelfs voor vorsten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.