Onno Aerden

Geachte Hugo de Jonge: verlos ons van deze vaccinatiestrategie

10 april 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Stop met de nodeloos gecompliceerde vaccinatiestrategie en toon nederigheid over het falen daarvan.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

De aanpak van de coronacrisis in Nederland vergt een centrale aanpak en duidelijke, richtinggevende communicatie. Tot zover wat weldenkende mensen u al ruim een jaar proberen uit te leggen. Waarom is het dan zo dat burgers van dit mooie land worden bedolven onder telkens wisselende routekaarten en vaccinatieschema’s? Toen ik per ongeluk gisteren de site opende waarin de rijksoverheid – u dus, in dit geval – probeert uit te leggen wie wanneer voor de prik aan de beurt is, wist ik niet of ik moest huilen of moest lachen.

Een woordenbrij die nauwelijks vragen beantwoordt

Allereerst is daar de waarschuwing rond het geplaagde AstraZeneca-vaccin. Wat staat daar? Lees mee: ‘Let op: de tijdelijke pauze met het AstraZeneca-vaccin voor mensen geboren in 1961 of later is verlengd t/m donderdag 8 april. Het EMA heeft op 7 april een advies uitgebracht en op 8 april volgt een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Daarna wordt besloten hoe verder te gaan. De informatie op deze website wordt op basis hiervan geactualiseerd.’

U moet het met me eens zijn: de paniekreactie rond de verwaarloosbaar kleine kans op trombose heeft geleid tot een woordenbrij die nauwelijks vragen beantwoordt. Wie wil weten wanneer hij of zij in aanmerking komt voor een prik – al dan niet van AstraZeneca – komt vervolgens terecht in een stortvloed van schema’s, met allerlei bepalingen voor allerlei doelgroepen. Er zijn aparte marsroutes voor – een greep – mensen met het syndroom van Down, een BMI van ‘meer dan 40’ en ‘thuiswonende mensen’, voor verpleeghuizen, en zelfs voor ‘BES- en CAS-eilanden’ – geen idee wat dat is, het staat er niet bij. Een wirwar van vaccins, locaties, tijdvakken.  Ja, deze site – waarnaar u steevast verwijst tijdens de persconferenties – geeft perfect weer in welke puinhoop we zijn terechtgekomen.

Nederigheid lijkt de ideale drager voor uw boodschap

Voeg daarbij uw immer veel te optimistische en dientengevolge telkens naar beneden bijgestelde verwachtingen over het vaccinatietempo en het enige advies dat ik nu nog kan geven, is dit: denk voordat u aanstaande dinsdag naast de demissionaire premier opnieuw het persconferentiepodium bestijgt aan het al te bekende adagium van businessgoeroe Tom Peters, under promise, over deliver.

Nederigheid over de onbegrijpelijk gecompliceerde en tegen beter weten in volgehouden strategie lijkt de ideale drager voor uw boodschap. ‘Sorry, Nederland, we dachten dat het zo zou werken, maar we weten inmiddels beter. En we gaan onze stinkende best doen om de scherven op te ruimen.’ En als u vervolgens dan ook eindelijk eens de centrale regie op de vaccinatie ter hand neemt (kijk naar de succesvolle centrale aanpak in het Verenigd Koninkrijk, Israël, en inmiddels zelfs de Verenigde Staten), dan kan er eindelijk een beetje licht gloren aan het eind van de inmiddels zo bekende tunnel. Sterkte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.