Premium Lock Duits Hof: corona-herstelfonds mogelijk illegaal, maar het mag toch doorgaan

22 april 2021Leestijd: 3 minuten
Het Duitse Bundesverfassungsgericht. Foto: ANP

Het Duitse Grondwettelijk Hof geeft op politieke gronden toestemming voor Duitse ratificering van het corona-herstelfonds. Het Hof meldde woensdag dat het corona-herstelfonds mogelijk in strijd is met de Duitse Grondwet en zal daar nog over vonnissen. Maar dat kan lang duren. Onder druk van de Duitse regering, die internationale schade vreest, geeft het Hof toch toestemming. Een treurige constatering, schrijft Jelte Wiersma.

Niets mag EU-integratie in de weg staan. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit een wonderlijke uitspraak van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, het Duitse Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelt dat EU’s corona-herstelfonds van 807 miljard euro mogelijk in strijd is met de Duitse Grondwet. Toch geeft het Hof Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (SPD) toestemming de wet te tekenen waarmee Duitsland instemt met instelling van het fonds.

‘Onomkeerbare nadelen’

Het Hof meldt expliciet dat het die toestemming geeft, omdat een definitief oordeel veel tijd neemt. Dat zou ‘onomkeerbare nadelen’ met zich kunnen brengen. Want het Hof oordeelt dat het doel van het corona-herstelfonds is om de EU-economieën snel te laten herstellen van de schade door de lockdowns. Haast is geboden dus.

Het Hof laat zich daarbij leiden door een waarschuwing van de Duitse regering. Bondskanselier Angela Merkels (CDU-) regering meldde het Hof dat ‘uitstel van de inwerkingtreding van het besluit de buitenlandse en Europese relaties onder behoorlijke druk zou zetten’. Het Hof vindt dat het die waarschuwing moet respecteren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw