Jelte Wiersma Premium Corner

Duits Hof: corona-herstelfonds mogelijk illegaal, maar het mag toch doorgaan

22 april 2021

Het Duitse Grondwettelijk Hof geeft op politieke gronden toestemming voor Duitse ratificering van het corona-herstelfonds. Het Hof meldde woensdag dat het corona-herstelfonds mogelijk in strijd is met de Duitse Grondwet en zal daar nog over vonnissen. Maar dat kan lang duren. Onder druk van de Duitse regering, die internationale schade vreest, geeft het Hof toch toestemming. Een treurige constatering, schrijft Jelte Wiersma.

Niets mag EU-integratie in de weg staan. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit een wonderlijke uitspraak van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, het Duitse Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelt dat EU’s corona-herstelfonds van 807 miljard euro mogelijk in strijd is met de Duitse Grondwet. Toch geeft het Hof Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (SPD) toestemming de wet te tekenen waarmee Duitsland instemt met instelling van het fonds.

‘Onomkeerbare nadelen’

Het Hof meldt expliciet dat het die toestemming geeft, omdat een definitief oordeel veel tijd neemt. Dat zou ‘onomkeerbare nadelen’ met zich kunnen brengen. Want het Hof oordeelt dat het doel van het corona-herstelfonds is om de EU-economieën snel te laten herstellen van de schade door de lockdowns. Haast is geboden dus.

Het Hof laat zich daarbij leiden door een waarschuwing van de Duitse regering. Bondskanselier Angela Merkels (CDU-) regering meldde het Hof dat ‘uitstel van de inwerkingtreding van het besluit de buitenlandse en Europese relaties onder behoorlijke druk zou zetten’. Het Hof vindt dat het die waarschuwing moet respecteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.