Constanteyn Roelofs

Corona biedt mooie kans: zelf muziek maken

07 april 2021

De coronacrisis is een vloek voor professionele artiesten, maar biedt een mooie kans voor de amateur, schrijft Constanteyn Roelofs. Met YouTube leer je muziek maken aan de knie van de meester vanuit het comfort van de luie stoel.

De experts zijn er nog niet over uit of de coronacrisis een zegen of een vloek is voor de mentale gesteldheid van de gemiddelde Nederlander. Aan de ene kant lezen we dat de druk op de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg toeneemt, maar aan de andere kant heeft een deel van de psychologen en psychiaters het juist over de positieve effecten: we hebben ineens een stuk meer rust om ons heen, de druk van sociale verplichtingen neemt af en we hebben ineens de tijd om in alle rust ons te herbronnen en ons te ontwikkelen door plots alle tijd te hebben om te lezen en te rumineren. Het zal zoals alles in de psychologie uiteindelijk weer heel persoonlijk zijn.

Constanteyn Roelofs
Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Muzak

Een belangrijke verandering aangaande de zaken van het hart en de ziel is misschien wel onze veranderende verhouding ten opzichte van muziek. Nu we minder in het openbare leven zijn, hebben we een stuk minder last van auditief behang: de afstompende en tot kooplust en drankzucht drijvende muzak in winkels en cafés moeten we missen. Dat is positief. Van de andere kant hebben we ineens ook niet meer de ervaring van concerten en dergelijke en verhongeren de dj’s en barokhoboïsten. Dat is dan weer negatief.

Zelf muziek maken is natuurlijk veel leuker

We moeten dus in toenemende mate zelf maar voorzien in onze muzikale behoefte en auditief behang, al was het maar om de buren en huisgenoten niet te horen in het thuiskantoor. Gouden tijden voor de makers van noise cancelling headphones, maar ook voor de streamingdiensten, die een groei van 20 procent mochten verwelkomen in 2020.

Luisteren is één ding, maar zelf muziek maken is natuurlijk veel leuker. Tegenwoordig kom je met YouTube en een goedkoop instrument van Marktplaats al een heel end. Het is al maanden feest bij de gitarenboeren en het voortschrijden van de techniek maakt instrumenten beter en goedkoper dan ooit en elke smartphone, tablet of laptop is met (gratis) programma’s om te toveren tot muziekstudio.

Een mooie gelegenheid voor amateurs

Veel internationale grootheden verdrijven de coronaverveling door tutorials op YouTube te uploaden, zodat je kan leren aan de knie van de meester vanuit het comfort van de luie stoel. Zo legt Ton Koopman u uit hoe dat nou werkt, een baspartij in de barokmuziek, en als u meer van de funk bent, bijvoorbeeld, dan is er Matt Johnson van Jamiroquai om u te vertellen hoe u dat uit uw keyboardje perst.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lees ook dit interview met Dolly Parton: ‘Muziek is de klank van de ziel’

Kortom, deze crisis is misschien een vloek voor de professionele musici die al maanden leven op water en brood, maar een mooie gelegenheid voor amateurs die weer hun verwaarloosde vaardigheden kunnen afstoffen. Bovendien belooft de huidige trend veel goeds voor de volgende generatie. De nieuwe Jaap van Zweden, de nieuwe Barry Hay en de nieuwe DJ Tiësto hebben waarschijnlijk ergens in deze pandemie hun eerste viooltje, gitaartje of DJ-set gekregen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.