Robbert de Witt Premium Corner

65.000 verloren stemmen en ministerie is ‘al met al tevreden’? Bizar

09 april 2021

Nu blijkt dat veel meer briefstemmen niet zijn meegeteld, zouden de alarmbellen op het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten afgaan, schrijft Robbert de Witt. Maar nee hoor, daar vinden ze tienduizenden verloren stemmen blijkbaar ‘begrijpelijk’.

Het is een papieren werkelijkheid: de Kiesraad meldde kort na de Tweede Kamerverkiezingen dat (slechts) 0,29 procent van de per brief uitgebrachte stemmen ongeldig was verklaard. Op stembiljetten waren bijvoorbeeld twee kruisjes gezet, en logischerwijze mochten die niet worden meegeteld.

Lees ook het omslagverhaal van deze week: Rutte & Co in de kreukels

Ongeveer één zetel

Ach, denk je dan, dat valt toch best mee? Zeker gezien alle vrees vooraf dat stemmen per post tot malversaties op grotere schaal konden leiden. Maar dankzij onderzoek van de NOS en de Open State Foundation blijkt dat een veel hoger aantal briefstemmen niet is meegeteld. Het gaat om stemmen per post die ‘vooraf terzijde zijn gelegd’. Bijvoorbeeld doordat er geen stembiljet of stempluspas in de envelop zat.

Omdat die vooraf al terzijde zijn gelegd, telden ze niet mee in het aantal ongeldig verklaarde stemmen. En het gaat, blijkt nu, om 6 procent van het aantal per brief uitgebrachte stemmen, ongeveer 65.000 in totaal. Goed voor ongeveer één zetel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.