Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Steun Lale Gül: vrijheid is de norm in dit land

22 maart 2021Leestijd: 2 minuten

Nederland telt immigrantengemeenschappen met eigen normen en waarden. Met hart en hoofd staan ze buiten de Nederlandse samenleving. In die parallelle samenlevingen hebben vrijheidslievenden, vooral vrouwen, het moeilijk, blijkt weer eens uit (de reactie op) de romans van de Turkse Nederlanders Lale Gül en Erdal Balci. Dat vrijheid in dit land de norm is, moet veel meer worden uitgedragen door de politiek, schrijft Carla Joosten.

Indoctrinatie op koranscholen, onderdrukking van vrouwen, geen vrije keuze om al dan niet te geloven of de hoofddoek af te werpen. Een stukje Nederland waar zelfontplooiing en zelfbeschikking ver te zoeken zijn.

Hulde aan hen drie vrijheid opeisen

Hulde aan de moedigen die vrijheid opeisen. Schande dat ze worden beschimpt en met de dood bedreigd. Onverdraaglijk dat het Amsterdamse DENK-raadslid Numan Yilmaz schrijfster Gül van islamofobie beticht en zo de kwaadwilligen aanmoedigt, gelukkig gecorrigeerd door burgemeester Femke Halsema.

Lale Gül

Lees dit interview van Ron Kosterman met Lale Gül: ‘Ik hoop dat de storm gaat liggen’ 

De 23-jarige schrijfster van het boek Ik ga leven is intussen zelfs het ouderlijk huis moeten ontvluchten. Haar streng islamitische ouders hebben haar naar eigen zeggen verstoten.

Het begrip vrijheid is te weinig ingedaald bij sommige bevolkingsgroepen. Dat vreet aan de vrije samenleving. Als de politiek hiervoor geen oplossing vindt, blijft dit van kwaad tot erger gaan.

Vrijheid is in Nederland een onvervreemdbaar mensenrecht

Regering en parlement mogen vrijheidsstrijders als Lale Gül niet in de steek laten en zich in woord en daad om hen bekommeren en de immigrantengemeenschappen duidelijk maken dat vrijheid in Nederland een onvervreemdbaar mensenrecht is, zoals een manifest ten bate van de bedreigde Gül terecht stelt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.