Premium Lock Strafvervolging bewindslieden om toeslagenaffaire voert te ver

10 maart 2021Leestijd: 2 minuten
Het kabinet-Rutte III in Vak K. Foto: ANP.

Moeten ministers en staatssecretarissen strafrechtelijk worden vervolgd om de toeslagenaffaire? Nee adviseert procureur-generaal bij de Hoge Raad Jos Silvis, in antwoord op de aangifte van 87 gedupeerden tegen de (voormalige) bewindslieden Snel, Wiebes, Asscher, Hoekstra, Van Ark en Rutte. En dat advies is terecht, vindt Jeroen van Wensen.

Bovengenoemde ministers en staatssecretarissen hebben ouders opzettelijk en door grove schuld in de problemen gebracht, zo luidt de aanklacht van 87 gedupeerden in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Dus zouden de (voormalige) bewindspersonen strafrechtelijk moeten worden aangepakt.

Maar volgens procureur-generaal bij de Hoge Raad Jos Silvis, in zijn hoedanigheid als adviseur van de Hoge Raad belast met de vervolging van voormalige Kamerleden en bewindspersonen, voert het veel te ver om het strafrecht erbij te halen. Dat blijkt uit zijn betoog van meer dan honderd pagina’s, dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd.

Formele redenen

Silvis voert verschillende formele redenen aan waarom strafvervolging niet op haar plaats is. Zoals voor iedere burger geldt ook voor bewindspersonen dat duidelijk moet vaststaan, welk misdrijf is begaan. Ministers en staatssecretarissen kunnen worden veroordeeld als ze weigeren wetten uit te voeren, of juist besluiten nemen die ingaan tegen de wet. Maar hoe zit dat hier  precies? De kinderopvangtoeslag steekt juridisch vreselijk slecht in elkaar, maar hebben bewindspersonen door dat niet te repareren, strafbaar gehandeld? Dat is een bijna niet te beantwoorden vraag.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw