Robbert de Witt Premium Corner

Steeds wordt Merkel afgeschreven, steeds te vroeg

15 maart 2021

Duitsers houden van stabiliteit en zijn wars van verandering, wordt vaak gezegd. Wat is dan de betekenis van het pak rammel voor Merkels partij, vraagt Robbert de Witt zich af. Het is aan het begin van dit ‘superverkiezingsjaar’ waarvan de finale in september is.

De aftrap van het Superwahljahr  was dit weekeinde, met verkiezingen in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. In beide deelstaten kreeg Duitslands meest invloedrijke partij, de christen-democratische CDU, een pak slaag. Markus Söder, de leider van de Beierse zusterpartij CSU, spreekt van een ‘Schlag im Herz’, dat vermoedelijk nog pijnlijker is dan wat in Nederland een klap in het gezicht wordt genoemd.

Groeiende weerzin tegen Merkels lockdown

Volgens Söder – door velen gezien als outsider om bondskanselier Angela Merkel op te volgen – is het een afrekening van de kiezer met het haperende coronabeleid van de regering in Berlijn. Verscheidene christen-democratische volksvertegenwoordigers traden recent af, omdat ze persoonlijk zouden hebben geprofiteerd van de aanschaf van mondkapjes.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.