Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Over de drie i’s wordt in verkiezingsstrijd niet gesproken

12 maart 2021

Het zou van naïviteit getuigen als we naast de coronapandemie die andere strijdarena vergeten, schrijft Afshin Ellian. De westerse democratieën worden immers ook bedreigd door islamisten.

In de verkiezingsdebatten dreigen de politici om de hete brij heen te draaien. In EW van 13 maart wijdt Eric Vrijsen een ambachtelijke analyse aan de stemkeuze van kiezers. Vrijsen biedt op basis van de peilingen een uitstekend beeld van hoe kiezers strategisch zouden kunnen stemmen. Voor de strategische stemmer is het gewenste kabinet leidend voor zijn stem. Dit is een legitieme manier. Er is wel een probleem: voordat je strategisch gaat stemmen, moet je weten op welke partij en persoon je precies gaat stemmen.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De verkiezingscampagne is bijna ten einde. Een bizarre campagne. We vragen ons af waarover deze verkiezingen gaan. Ieder van ons heeft, ideologisch of persoonlijk, geldige redenen om op een bepaalde politieke partij of persoon te stemmen.

Maar buiten de ideologische of persoonlijke redenen is het de vraag waarop de meeste kiezers hun stem baseren. In de voorbije weken heb ik getracht objectief dit vraagstuk te analyseren en me verdiept in de motieven van kiezers die niet om ideologische of persoonlijke redenen stemmen. Dat is bijna een raadsel.

Debatten gaan niet over politieke en economische plannen

De moeilijkheidsgraad van dit vraagstuk heeft te maken met het feit dat het in de debatten niet echt gaat over de politieke, en dus per definitie economische plannen voor de komende periode. In 2012 ging het bijvoorbeeld over bezuinigen tijdens een mondiale financiële crisis. Het bestrijden van de financiële pandemie was destijds hét verkiezingsthema. De keuzes waren helder. Het onderscheid tussen rechts en links was duidelijk. En tijdens de verkiezingen in 2017 ging het over islamitisch terrorisme en de herverdeling van de welvaart.

In 2021 kondigt niemand een bezuinigingsoperatie aan, want we zijn nog niet in een omvangrijke economische crisis terechtgekomen. We kunnen ook niet weten hoe de economie zich ontwikkelt wanneer straks het vaccineren van de meerderheid van de bevolking is voltooid.

De overheid geeft ongeremd geld uit om de economische gevolgen van de coronapandemie te beperken. Maar ooit moet dit geld worden terugbetaald. Toch besloten de partijen het daarover niet te hebben. De reden is onwetendheid, ze tasten in het duister. Dat geldt ook voor de kiezers. De partijen vragen aan de kiezers op hen te stemmen met de belofte dat zij later met een herstelplan komen. Later!

We stemmen op partijen die nog geen herstelplan hebben

De VVD heeft al beloofd dat onmiddellijk na de verkiezingen een herstelplan wordt bedacht. We stemmen dus op partijen die nog geen herstelplan hebben. Pas als de verkiezingen voorbij zijn, gaan ze een plan opstellen en aan het parlement presenteren. We kunnen dan niet meer daarop reageren. De verkiezingen zijn immers al geweest. Hier zien we waarin we terecht zijn gekomen: de duisternis. We geven in de komende dagen een blanco cheque aan partijen om later met een herstelplan te komen. Een plan waarvoor onze mening en stem overbodig zijn! Nogmaals is de vraag waarop we dan stemmen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.