Niet beleggen is grootste fout die jongeren kunnen maken

17 maart 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Particulieren staken afgelopen jaar 3,8 miljard euro in Nederlandse beleggingsfondsen. Het hoogste bedrag van het afgelopen decennium. Beleggen is in, en vooral jongeren weten de weg naar de beurs (en cryptomunten als Bitcoin) goed te vinden. Een goede zaak, want wat de jongere vooral niet moet doen, is niet beleggen, schrijft Jeroen van Wensen.

De grootste fout die jongeren kunnen maken, is niet beleggen. Niks is namelijk zo krachtig als daarmee op jonge leeftijd beginnen. Vaak is uitstel (‘de koersen zijn nu wel erg hard gestegen’) een reden tot afstel. En dat is zonde. Het ‘rente-op-rente-effect’ zorgt namelijk voor het beleggingsresultaat.

Wie vanaf zijn 25ste elke maand 100 euro belegt, tegen 6 procent rendement per jaar, heeft op zijn 65ste afgerond 190.000 euro opgebouwd. Wie op zijn 35ste begint met hetzelfde bedrag en rendement, heeft op 65-jarige leeftijd 97.000 euro opgebouwd. Bijna de helft minder. Hoe hoger het rendement, hoe belangrijker het is eerder te beginnen. Bij 9 procent per jaar zijn de resultaten 424.000 euro opgebouwd vermogen vanaf 25 jaar, en slechts 170.000 euro als je tien jaar later begint met beleggen.

De markt laat zich nooit voorspellen, dus begin er vandaag nog mee. Ook al is het met een klein bedrag.

Spreiden en de grotere gek

De kans bestaat dat Tesla de slag om de elektrische auto niet wint en een stille dood sterft. Beleggers kunnen dan fluiten naar hun geld. Het is daardoor van belang om te spreiden, zowel in sectoren als geografisch gebied. Een goed gespreide beleggingsportefeuille levert op de lange termijn de beste verhouding op tussen rendement en risico, zo laat het verleden zien. Spreiden gaat eenvoudig door te beleggen in beleggingsfondsen.

Tot slot levert gokken met een klein deel van de portefeuille mogelijk veel extra rendement op. Wie een paar jaar geleden in Tesla is gestapt, lacht om 9 procent rendement per jaar. Of neem de enorm in waarde gestegen Bitcoin. De een ziet cryptomunten als een uit de kluiten gewassen oplichtingspraktijk, leunend op de ‘greater fool-theorie’: er is altijd wel een grotere gek iemand die meer biedt dan jij hebt gedaan. De ander ziet het als een waardevaste belegging, van groot belang in een tijd waarin centrale banken massaal euro’s en dollars bijdrukken.

Mocht het met Tesla of Bitcoin aflopen zoals met de dotcom-bedrijven van rond de eeuwwisseling (toen een nieuwe generatie beleggers dacht dat het deze keer helemaal anders zou worden) dan levert dat toch een onbetaalbare beleggingsles op: één keer goed nat gaan.

Cijfers over particulieren die veel beleggen, zijn te vinden bij De Nederlandsche Bank.