Premium Lock Macron pro-EU? Hij is hypocriet en ondermijnt rechtsorde EU

19 maart 2021Leestijd: 4 minuten
De Franse president Emmanuel Macron. Foto: AP.

De Franse regering heeft de hoogste rechtbank in het land gevraagd een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg te negeren. Daarmee legt president Emmanuel Macron een bom onder de rechtsorde van de Europese Unie. Zijn actie toont aan dat EU-wetten en -uitspraken niet gelden voor grote landen en dat de kritiek op Polen en Hongarije voor het politiek beïnvloeden van de rechtspraak hypocriet is, schrijft Jelte Wiersma.

Bescherming tegen de willekeur van machtige landen is al eeuwen een streven van Nederland. Om dat te bereiken, is een internationale rechtsorde nodig. Machtige landen worden zo in theorie getemd door wetten. Maar theorie en praktijk blijken nogal eens te verschillen. Duitsland en Frankrijk, de twee machtigste landen in de rechtsorde van de Europese Unie (EU), vinden formeel dat iedereen gelijk is, maar dat zij toch gelijker zijn dan andere landen.

Macron vraagt Franse Raad van State uitspraak Hof te negeren

Macron (En Marche!) toont dat dezer dagen weer. Zijn regering heeft volgens de krant Politico Europe de hoogste bestuursrechter – de Franse Raad van State – gevraagd een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van oktober 2020 te negeren. Het Europees Hof vonniste dat nationale dataopslagwetten, waaronder de Franse, volgens EU-recht niet zijn toegestaan. Alleen als grote gevaren dreigen voor de nationale veiligheid, mogen EU-landen grootschalig data opslaan.

De zaken bij het Europees Hof zijn het gevolg van een uitspraak in 2014. Destijds vonniste het Hof dat de dataopslagrichtlijn van de Europese Unie niet deugde. Deze richtlijn was mede ingegeven door nieuwe digitale mogelijkheden om data te verzamelen en op te slaan. Regeringen willen daarvan graag gebruikmaken, zeker gezien de vele – voornamelijk islamitische – terroristische aanslagen in de afgelopen jaren. Omdat het Hof de richtlijn heeft afgewezen, proberen regeringen op nationaal niveau wetten te vernieuwen om gebruik te kunnen maken van de digitale mogelijkheden om grootschalig data te verzamelen en op te slaan. Het Hof trapte in oktober op de rem om die nationale initiatieven te beperken.

De kwestie legt drie interessante punten bloot.

Ten eerste: hoe ver reikt de macht van het Europees Hof van Justitie?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw