Hugo Camps Hugo Camps

PSV heeft meer te klagen over trainer Schmidt dan over scheidsrechters

15 februari 2021

Bij het normaal zo gemoedelijke PSV, club van balletjes in de soep, dreigt ontploffingsgevaar door slechte resultaten en onbegrijpelijke wissels. Overleeft trainer Roger Schmidt? Hugo Camps blikt terug op het sportweekend.

PSV-trainer Roger Schmidt wil de VAR weren uit het betaalde voetbal. Hij is helemaal klaar met de videoscheidsrechter. Na de wedstrijd Ajax-PSV ontstak hij in blinde woede over de keiharde tackles van Ajacieden die onbestraft bleven. ‘Een 1000 procent rode kaart’ na een charge op Mohamed Ihattaren die niet werd gezien. En er waren nog meer blinde vlekken bij het scheidsrechtertrio en de VAR. Schmidt: ‘Zo worden wij nooit meer kampioen.’

De VAR is voor meerdere trainer favoriete schietschijf geworden

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Dat klopt, maar de titel heeft PSV zichzelf door de neus geboord. Niet de scheidsrechters. De VAR is voor meerdere trainers de favoriete schietschijf geworden. In de Premier League hebben Pep Guardiola en Liverpoolcoach Jürgen Klopp stevige kritiek op het onzichtbare arbitrale systeem. Zij zijn de VAR liever kwijt dan rijk. De gleufhoeden van de bonden nemen te veel controversiële beslissingen en daarvan zijn de grote jongens niet gediend.

In alle landen wordt het verzet tegen de VAR aangevuurd door de meest prominente clubs. Sparta en RKC hebben ook gevoel voor ritueel misbaar, maar gaan meteen over tot de orde van de dag. Bij PSV zeurt het een hele week na. En het is waar dat de oproep om de kwetsbare spelers te beschermen niet wordt gehoord; niet in Nederland, niet in buitenlandse competities. De VAR is een brutaal machtsinstituut met niet altijd een even scherp oog voor de kleintjes.

PSV heeft meer te klagen over de trainer dan over scheidsrechters

PSV heeft meer te klagen over trainer Roger Schmidt dan over scheidsrechters. Deze coach haalt het tactische vernuft uit het team door zijn operette aan wissels. Niemand van de selectie is nog zeker van zijn plaats. Er wordt gejongleerd met de kern alsof het een snoepwinkel is.

Een bestuurlijke correctie ligt niet binnen de verwachtingen. Heel PSV is verduitst. Schmidt werd binnen gejubeld als de man die nieuwe accenten zou leggen in het systeem, inclusief aangepast spelerstype. Eindelijk een modernist in Eindhoven. Een cultuurbreuk wenkte.

Duitse coaches zijn van harte welkom in de eredivisie. Dat mag, want het voetbal van Bayern München is disciplinair en artistiek wereldtop. De Bundesliga staat model voor attractief voetbal. En juist daaraan ontbrak het PSV. In dat perspectief was het aantrekken van Roger Schmidt als coach een begrijpelijke keuze. Maar het valt tegen. De club is een rommeltje. PSV kon deze zaterdag niet winnen van ADO Den Haag, degradatiekandidaat met armzalig voetbal. PSV had honderd doelkansen, maar ze werden verknald door de verkozenen van Schmidt. Die de kwikzilveren Donyell Malen in de woestijn liet fladderen.

De competitie is gespeeld, Ajax heeft andermaal een kloof geslagen met de rest van de eredivisie. PSV heeft de ambitie om mee te doen in de titelstrijd losgelaten. Het is een zware ontnuchtering voor de fans die dit jaar stiekem hadden gerekend op de schaal. IJdele hoop.

Nederlandse en Belgische competitie samen? BeNeLiga wishful thinking

Het monotone verloop van het kampioenschap doet de hogepriesters van de BeNeLiga almaar luider dromen. Een gezamenlijke competitie van Nederland en België zou voor meer spanning en vermaak zorgen, is de redenatie. Het zou de clubs ook meer financiële ruimte bieden via tv-rechten en bezoekersaantallen. Wishful thinking.

Niemand zit te wachten op Feyenoord-Racing Genk. Of Vitesse-Moeskroen. Het beantwoordt niet aan de territoriale instincten van de voetballende gemeenschappen. Dat uitgerekend PSV voorstander is, zegt alles over de frustratie van de Eindhovense club. Het wordt jaar na jaar door Ajax teruggewezen in zijn titelambities. Ook Europa is te hoog gegrepen. Onder Roger Schmidt is het lamenterende dorp teruggekeerd in het sterrenelftal.

Ontslag voor de trainer is geen optie, want dan moet alles op de schop. Technische staf, transferbeleid, de hiërarchie in de spelerskern. Schmidt heeft van PSV een Duits protectoraat gemaakt. In collaboratie met voorzitter Toon Gerbrands. De coach heeft geluk dat er voor lege stadions wordt gespeeld en de desperado’s zich niet kunnen verenigen. Corona houdt hem op de been. Maar een kladderadatsch hangt in de lucht. Er broeit opstand. Zoals hij wekelijks Mo Ihattaren vernedert, komt ooit terug als een boemerang. De club van cake en balletjes in de soep kent ontploffingsgevaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.