Premium Lock Nauwelijks versoepeling, perspectief blijft uit

02 februari 2021Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van 2 februari (Foto: ANP)

De basisscholen gaan weer open, en er komt iets meer ruimte voor winkels, maar de lockdown wordt verlengd. Het kabinet lijkt ook aan te sturen op verlenging van de avondklok, maar moet zich daarbij niet verschuilen achter het OMT, vindt Bram Hahn.

Overal in Europa worstelen regeringen met de coronamaatregelen. In de meeste landen dalen de besmettingscijfers, ook in de landen waar de Britse variant (Verenigd Koninkrijk en Ierland) of de Zuid-Amerikaanse variant (Portugal) voor een flinke piek in de besmettingen en ziekenhuisopnames had gezorgd. Maar er is grote onzekerheid over de opmars van de Britse variant.

Rutte drukte het uit in cijfers: de R-waarde van de klassieke variant is 0,85, wat een daling inhoudt. Maar de Britse variant heeft een R van 1,3, wat kan leiden tot razendsnelle groei. De premier sprak over een derde golf als een onvermijdelijk natuurverschijnsel, en van versoepeling is dan ook nauwelijks sprake. Sterker, de lockdown zal in elk geval tot 2 maart duren.

Veel voorwaarden aan opening basisscholen

Wel vond het kabinet ruimte om de basisscholen weer open te stellen, nu uit het onderzoek in de gemeente Lansingerland is gebleken dat kinderen niet vatbaarder zijn voor de Britse variant en deze ook niet vaker doorgeven. Ofwel: ook bij de Britse variant leveren jonge kinderen een beperkte bijdrage aan de verspreiding van het virus.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw