Jelte Wiersma Premium Corner

Langzaam maar zeker isoleert de vrije wereld Xi’s horrorregime 

21 februari 2021Leestijd: 4 minuten

Van Huawei dat wordt uitgesloten van telecomnetwerken tot Confuciusinstituten die worden gesloten, van premiers en presidenten die China-toppen aan zich laten voorbijgaan tot het opzeggen van stedenbanden: de vrije wereld begint het Chinese horrorregime van dictator Xi Jinping uit te sluiten. Dat is een hoopvolle ontwikkeling, schrijft Jelte Wiersma.

De spiegeltjes en kraaltjes waarmee de Chinese Communistische Partij al decennia westerse politici, bedrijfsleiders en wetenschappers verleidt, verliezen hun glans. Eindelijk dringt door dat Xi een horrorregime leidt.

Lees ook dit essay van Jelte Wiersma: Westen is vitaler dan Xi’s dictatuurWesten

Binnenlands worden de islamitische Oeigoeren langzamerhand uitgeroeid. ‘Genocide’ aldus zowel de Amerikaanse regering van Donald Trump als die van Joe Biden. En Xi probeert George Orwells toekomstvisie uit diens boek 1984 in de praktijk te brengen. Niet alleen door Chinezen permanent te bespioneren als ook door hen via staatsmedia en onderwijs te hersenspoelen. Dit alles draaiend rond de verering van Xi en anti-humanisme.

Buitenlands bedreigt Xi met geweld eenieder die zich niet aan hem onderwerpt. In de eerste plaats Taiwan en Hongkong. Maar inmiddels zijn het zelfvertrouwen in en de macht van China zo toegenomen, dat elk land dat vraagtekens zet bij Xi’s regime wordt bedreigd. Zo zei de Chinese ambassadeur in Zweden Gui Congyou recent op de Zweedse televisie dat als een lichtgewicht bokser een zwaargewicht bokser blijft uitdagen, ‘welke keus verwacht je dan dat de zwaargewicht bokser heeft’? Dit naar aanleiding van de beslissing van de Zweedse telecomautoriteiten om wegens de nationale veiligheid de Chinese telecomfirma’s Huawei en ZTE te weren. De uitspraak van Gui verhulde weinig. Als Zweden China uitdaagt, dan moet China wel in de ring stappen en Zweden knock-out slaan.

Luister ook de EU-podcast Brusselse Bobo’s met Jelte Wiersma, met vanaf 20.55 aandacht voor China: 

Ondanks die dreiging daagt Zweden China uit – aarzelend en voorzichtig, maar toch. Deze aarzelende stappen zijn overal in de vrije wereld zichtbaar. Nadat Amerika, als vaandeldrager van vrijheid en humaniteit, de weg naar het licht wees, groeit het aantal landen, bedrijven en universiteiten dat geleidelijk afstand neemt van China.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.