Premium Lock Klimaatbeleid behoeft geen profeten als Kaag, maar rationele politici

12 februari 2021Leestijd: 4 minuten
D66-leider Sigrid Kaag op het Binnenhof. Foto: ANP.

‘Het is doen of doodgaan,’ zei Sigrid Kaag over het klimaatbeleid. Haar doemprofetieën zijn niet bevorderlijk voor een rationele discussie, schrijft Afshin Ellian. De dreigende apocalyps die de D66-leider voorspelt, wordt door deskundigen overtuigend naar de prullenbak verwezen.

De klimaatreligie heeft eindelijk haar eigen profeet gevonden. Zij is geen herder geweest. Evenmin heeft zij een kudde gehad. De nieuwe profeet is  een oud-diplomaat. Zij presenteert zichzelf als een niet-beroepspoliticus.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Lilian Marijnissen (SP) en Lilianne Ploumen (PvdA) zijn in haar ogen beroepspolitici. Dat is nog waar ook. Kaag is geen beroepspoliticus, maar iets anders.

Niet-politici in de politiek kunnen alleen maar schade aanrichten. Aan zichzelf en aan de politiek. Vooral als het gaat om politiek leiders. De volksvertegenwoordigers hoeven niet allemaal politieke dieren zijn. Maar politieke dieren moeten het ambacht van de politiek beheersen om als de politiek leider van een beweging te kunnen fungeren.

Sigrid Kaag is de nieuwe uitgevonden profeet in de politiek.

Kaag over de ‘klimaatcrisis’: ‘Het is doen of doodgaan’

D66-lijsttrekker Kaag diskwalificeert zichzelf door te zeggen dat zij als niet-beroepspoliticus de leider van een politieke partij wil zijn. Zij is dus apolitiek. Wat is zij dan precies? Geleidelijk vindt ze haar missie. En dat is het klimaatvraagstuk. In talkshow M stelde zij haar apocalyptische evangelie voor: ‘De grootste crisis is de klimaatcrisis. Het is niet vallen en opstaan. Het is doen of doodgaan.’ Profeten zijn – dat kan ik, als jongen opgegroeid in het Midden-Oosten, natuurlijk weten – vrij goed in demagogie.

Lees ook de voorpublicatie die EW  in september publiceerde van het boek van Bjørn Lomborg: Stop het klimaatalarmisme

Demagogen hebben niks met de waarheid of de realiteit. Het is juist de bedoeling van een demagoog om een alternatieve werkelijkheid als de echte werkelijkheid te presenteren. Hoe doe je dat? De alternatieve werkelijkheid moet met alternatieve feiten worden ingevuld. De Deense statisticus en milieupublicist Bjørn Lomborg reageerde in De Telegraaf op de uitspraken van Sigrid Kaag.

Lomborg: Feiten geven Kaag geen gelijk

Volgens Lomborg, directeur van Copenhagen Consensus Center, is er geen wetenschappelijke grond voor Kaags apocalyptische voorspelling. ‘In de afgelopen eeuw daalde het aantal doden als gevolg van overstromingen, droogtes, stormen, bosbranden en extreme temperaturen met 98 procent.’

De feiten spreken voor zich en dit zijn geen alternatieve cijfers: in 1931 kwamen in de wereld naar schatting 3,7 miljoen mensen om door natuurrampen, terwijl er in 2018 11.000 doden vielen als gevolg van natuurrampen. Deze manier van denken helpt ons en de politici niet bij het nemen van juiste en uitgebalanceerde besluiten over klimaatverandering.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw