Premium Lock Identiteitspolitiek van Omroep Zwart werkt allesbehalve verbindend

02 februari 2021Leestijd: 2 minuten
Rapper Akwasi wordt niet vervolgd. Foto: ANP

BNNVARA gaat samenwerken met een club met een racistisch aandoende naam. Verbinding is het toverwoord van Omroep Zwart. Maar het apartheidsdenken van rappers die Zwarte Pieten in elkaar willen slaan, bevordert allerminst verbroedering, schrijft Gerry van der List.

Het publieke omroepbestel dwingt soms tot vreemde fusies. Zo zagen KRO en NCRV zich verplicht de eeuwenoude kloof tussen Rome en Reformatie te overbruggen, wat het – toch al vervagende – profiel van de zendgemachtigden niet ten goede kwam.

Ook BNNVARA is een rare combinatie. De socialistische dominees, die vroeger het ideaal koesterden om het volk te verheffen en kijkers en luisteraars te bezielen met rode dromen, verenigden zich met kwajongens die, in navolging van oprichter Bart de Graaff, alleen maar lol wilden trappen.

Zwart wil de meest verbindende omroep van Nederland worden

Maar nu wordt het nog vreemder. BNNVARA gaat samenwerken met Omroep Zwart. En wel, zo luidt een officiële verklaring, ‘omdat het bedienen van een diverse doelgroep en verbinden van mensen hoort bij de missie van de omroep’.

Verbinden is inderdaad het modieuze toverwoord van het clubje activisten dat wil toetreden tot het publieke bestel. Het spreekt zelfs de ambitie uit ‘de meest verbindende omroep van Nederland te worden’. Daartoe zijn al ruim vijftigduizend leden binnengehaald, zodat een eerste drempel voor toetreding tot het publieke bestel kon worden overgestapt.

Alles wordt bekeken vanuit de eigen identiteit

Maar Omroep Zwart werkt helemaal niet verbindend. De organisatie is een typisch voorbeeld van identiteitspolitiek, waarbij alles wordt bekeken en beoordeeld vanuit een bepaalde sociale of etnische identiteit. Een dergelijke aanpak en zienswijze bevorderen juist tegenstellingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw