Premium Lock Hardnekkig probleem: hoge naheffingsaanslag voor gepensioneerden

08 februari 2021Leestijd: 2 minuten
Hans Vijlbrief (D66), staatssecretaris van Financiën. Foto: Laurens van Putten/HH

Van de ongeveer 2,2 miljoen gepensioneerden die naast hun AOW-uitkering een andere pensioenuitkering krijgen,  merkt een deel pas bij de aangifte voor de inkomstenbelasting dat zij fors moeten bijbetalen. Volgens de staatssecretaris van Financiën valt daaraan niets te doen, behalve ‘betere communicatie’ door de betrokken partijen, schrijft Jeroen van Wensen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), pensioenfondsen en verzekeraars weten niet van elkaar aan wie zij een pensioenuitkering verstrekken. En dat leidt tot fouten bij het vaststellen van het juiste bedrag aan loonheffing dat zij inhouden op de uitkering. Bij de berekening van de in te houden loonbelasting, gaan zij namelijk alleen uit van het pensioen dat zij zelf aan gepensioneerden uitkeren. Met als gevolg dat de SVB en pensioenfondsen vaak met een te laag belastingtarief rekenen, waar eigenlijk een hoger tarief van toepassing is. Dat is snel het geval bij meerdere pensioenuitkeringen.

Overleg met de staatssecretaris

Het gevolg is dat gepensioneerden met meerdere inkomensbronnen in ongeveer 40 procent van de gevallen moeten bijbetalen.

In juni 2020 stipte belastingadviseur Henk Bluemink dit probleem aan in EW . Daarop begon de Tweede Kamer met een schriftelijk overleg met staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Financiën over de naheffingsaanslag voor gepensioneerden. Met vrijdag 5 februari de (terechte) conclusie dat alleen de gepensioneerde dit probleem kan oplossen. Die zou namelijk bij meerdere pensioenuitkeringen altijd een voorlopige aanslag moeten aanvragen bij de Belastingdienst.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw