Joris Heijn Premium Corner

Gevaarlijk dat minder bedrijven voor Nederland kiezen

18 februari 2021

Nederland heeft in het afgelopen jaar minder buitenlandse bedrijven aangetrokken. Deels ligt dat aan corona, maar er is alle reden om alert te zijn. De schijnbare gelatenheid van de nieuwe minister van Economische Zaken, Bas van ’t Wout (VVD) is een veeg teken, schrijft Joris Heijn.

Afgelopen jaar hebben 305 buitenlandse bedrijven ervoor gekozen om zich in Nederland te vestigen. Zij investeren de komende jaren 1,9 miljard euro in onder meer (hoofd)kantoren, fabrieken en onderzoek. Zeker in een periode waarin bedrijven door de coronacrisis in grote onzekerheid verkeren, lijken deze cijfers van overheidsorgaan Invest in Holland rooskleurig. Maar dat zijn ze niet.

Minder bedrijven naar Nederland

Dergelijke investeringen vergen namelijk vaak een lange voorbereiding. Een Amerikaans technologiebedrijf dat over de grens actief wil worden en een Europees hoofdkantoor wil opzetten, neemt dat besluit niet zomaar. Wie bedenkt dat er een jaar eerder nog 397 bedrijven naar Nederland kwamen, met voor 4,3 miljard euro aan investeringsplannen, ziet een duidelijke trend naar beneden.

Zo gek is dat ook niet. De stikstofcrisis beperkt bedrijven die een fabriek of distributiecentrum willen bouwen. En de overheid stapelt belastingverhoging op belastingverhoging en hanteert strengere belastingregels. Zodanig dat Nederland uit de pas begint te lopen met andere aantrekkelijke landen. Welke belastingregel is de volgende die op de helling gaat, zullen veel adviseurs zich afvragen die bedrijven moeten bijstaan. En komen bedrijven wel hierheen wanneer net als bij Unilever een ‘exit-heffing’ dreigt als zij ooit besluiten uit Nederland te vertrekken?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.