Philip van Tijn Premium Corner

De Europese Unie bestrijdt eerder zichzelf dan de pandemie

07 februari 2021

Toen de Engelsen qua vaccineren ver op de Europese Unie bleken voor te liggen, kwamen er allerlei onzinverweren uit Brussel. De schuld werd gezocht bij AstraZeneca, maar het bleek dat de farmaceut gelijk had. Als de top van de EU eens in de spiegel zou hebben gekeken, zou ze al lang haar vertrek bekend hebben gemaakt, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

De top van de EU is niet gekozen maar benoemd en kan nauwelijks worden ontslagen.

In de grijze oudheid, toen het staatsbedrijf PTT nog bestond, moest een nieuw telefoontoestel (gefabriceerd door bedrijven als Ericsson) worden gekeurd voordat het voor gebruik werd toegelaten. Het verhaal gaat dat de keurmeesters bij de PTT zo’n toestel tientallen keren tegen de muur gooiden om te checken of het daartegen bestand was. Ze wisten natuurlijk ook wel dat er weinig telefoongebruikers waren die hun toestel veelvuldig tegen de muur gooiden, maar je kon nooit weten…

Daaraan moest ik dezer dagen denken toen de goedkeuring van coronavaccins door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA zo lang uitbleef. Het EMA is een ambtelijke organisatie, net als de oude PTT was, dus het zou me niet verbazen als in het keuringsproces het Pfizervaccin voor alle zekerheid ook aan olifanten en misschien zelfs gestorven mensen is toegediend. Want je kan ook anno 2021 niet weten.

We zullen pas over langere tijd echt kunnen oordelen. Maar het lijkt mij tamelijk veelzeggend dat in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China mensen – voor zover bekend – niet bij bosjes zijn overleden na toediening van de vaccins die in die landen eerder, soms veel eerder, zijn goedgekeurd. Ook niet bij het Chinese vaccin Sinopharm of het Russische Spoetnik V, waarover bij ons wat lacherig werd gedaan. Alleen als er Made in Europe op staat, kan het wat wezen.

Een inspanningsverplichting is geen garantie!

Dit perfectionisme van het EMA, dat niet geschikt is voor noodsituaties, is niet het enige dat de Europese Unie (EU) tijdens de pandemie kan worden verweten. De EU trad als één blok op in de onderhandelingen met de farmaceuten en daarvan plukken we de wrange vruchten. Too little, too late, om een gevleugeld Angelsaksische uitdrukking te citeren.

Von der Leyen

Lees ook dit opiniestuk van Jelte Wiersma: Inkooppuinhoop vaccins door EU leidt tot extra doden

Toen de Engelsen qua vaccinatie ver op de EU bleken voor te liggen, kwam er allerlei onzinverweer uit Brussel. De farmaceuten zouden vaccins die voor de EU waren bestemd naar het Verenigd Koninkrijk hebben gestuurd, de Engelsen zouden extra hebben betaald, AstraZeneca had zich niet aan zijn leveringsbelofte gehouden. Stuk voor stuk moesten die worden ingeslikt (de EU was domweg heel laat geweest met bestellen), met als hoogtepunt – beter: dieptepunt – dat hameren op de leveringsbelofte.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.