Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Houd coronadebat buiten verkiezingscampagne

05 februari 2021

Terwijl het land dreigt te bezwijken onder coronamoeheid, blijft het kabinet onduidelijk communiceren over zijn beweegredenen, schrijft Afshin Ellian. Of het nu gaat om het mondkapjesbeleid op scholen of de invoering van een vaccinatiebewijs: de verkiezingen lijken een belangrijker rol te spelen dan de logica.

De Amerikaanse QAnon-gelovigen zijn diep teleurgesteld. De mysterieuze Q is niet komen opdagen. Het rumoer ging over in stilte. De alledaagse werkelijkheid is als een rotsblok. De realiteit is al ernstig genoeg. De westerse economieën hangen aan het staatsinfuus.

We dreigen te bezwijken onder coronamoeheid

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De gezondheidscrisis is omvangrijker dan een jaar geleden. In Nederland dreigen we te bezwijken onder  coronamoeheid. Mensen zijn vermoeid en gedesoriënteerd door langdurig zelfisolement. De Britse variant van het Chinese Wuhan-virus heet B117. Dat beestje heeft eindelijk een mysterieuze naam gekregen. Toch spreekt iedereen, inclusief politici, van de Britse variant, maar niet van de Britse variant van het Chinese virus.

B117 is op dit moment dominant. Dat blijkt uit de data en modellen die daarop zijn gebaseerd. Volgens Jaap van Dissel heeft B117 een reproductiegetal dat 40 tot 54 procent hoger ligt dan dat van het klassieke cvirus. De Britse variant kent dus een ander type R dan het Chinese Wuhan-virus.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.