Jelte Wiersma Premium Corner

China-knuffelaars Merkel en Macron verraden de vrijheid

05 februari 2021

De Franse president Emmanuel Macron wil niet dat de Europese Unie en de Verenigde Staten samen een blok vormen tegen de communistische dictatuur China omdat dit tot een conflict zou leiden. Hierin vindt hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan zijn zijde. Dit is verraad aan de vrijheid, schrijft Jelte Wiersma.

Niet verrassend, wel verbijsterend. Dat is wat Macron (En Marche!) donderdag zei in een discussie die was georganiseerd door de Amerikaanse denktank Atlantic Council. ‘Een situatie waarin we ons allemaal verenigen tegen China, dat is een scenario van de hoogst mogelijke conflictualiteit. Dat is voor mij contraproductief.’

Macron denkt dat China minder wil samenwerken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich agressiever zal opstellen in Azië als de Verenigde Staten en Europese Unie samen een anti-Chinablok vormen.

Lees ook dit commentaar van Joris Heijn: EU kiest met verdrag voor China, foute keuzeChina

Macron deelt deze visie met Angela Merkel (CDU). Zij drukte in de laatste dagen van 2020 als EU-voorzitter nog een EU-handels- en investeringsverdrag met China erdoor. Daarmee weigerde zij nadrukkelijk de uitgestoken hand van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden (Democraat), die blokvorming tegen China voorstaat. Overigens had Bidens voorganger Donald Trump (Republikein) dat ook al voorgesteld, maar zijn onbehouwen stijl werd in Berlijn en Parijs gebruikt als excuus om niet met Amerika in zee te gaan. Welk excuus hebben zij nu?

Supermacht of schoothondje?

Merkel en Macron weten maar matig te verbloemen dat zij van continentaal Europa een mondiale supermacht willen maken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.